Vuković: Blagi oporavak naredne godine ako ne bude drugog talasa virusa

09.08.2020. 10:29 / Izvor: SRNA
Vuković: Blagi oporavak naredne godine ako ne bude drugog talasa virusa

Vuković je istakao da bi se šteta nanesena privredi BiH mogla okarakterisati kao nešto što bi se moglo nivelisati do 2022. godine.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da je teško prognozirati oporavak domaćeg tržišta bez analize na globalnoj ekonomskoj sceni, ali da bi BiH naredne godine mogla očekivati blagi oporavak ako izostane drugi talas virusa korona i granice ostanu otvorene.

Vuković je istakao da bi se šteta nanesena privredi BiH mogla okarakterisati kao nešto što bi se moglo nivelisati do 2022. godine.

“Već nanesena šteta se ogleda u smanjenom izvozu, mnoge firme su izgubile partnere jer isporuke nisu nastavljene”, naveo je Vuković i dodao kako BiH, kao izvozno orijentisana i uvozno zavisna zemlja, nema sistem koji bi je zaštitio od spoljnih uticaja.

On je rekao da su svi privredni sektori pogođeni zbog pandemije, ali da je svijetla tačka agroindustrija kojoj se treba posvetiti više pažnje u budućnosti.

Vuković je za “Glas Srpske” napomenuo da se domaća ekonomija godinama, suočena sa problemima, sada nalazi pred novim izazovom usporenosti privrede i zabrinjavajućim posljedicama zbog pada aktivnosti i masovnog gubitka radnih mjesta usljed posljedica pandemije.

Šansa za domaću privredu postoji ako se, prema njegovim riječima, shvati da ona treba biti ispred svega.

“Pažnju treba posvetiti farmaceutskoj i industriji namještaja i tekstila, kao i turizmu, te IKT industriji. Dobra prilika je i u elektroenergetskom sektoru”, rekao je Vuković.

On je dodao da vlasti treba da pomognu poslodavcima da sačuvaju radna mjesta, da je jedini pravi put da Vlada preduzima mjere s čim se već počelo, te naglasio da će se uskoro morati donijeti i dugoročne mjere jer treba biti spreman da će sve ovo trajati.

On je rekao da nadležne institucije treba da budu spremne da pomognu pojedincima da nađu posao, olakšaju pristup kreditima, te osiguraju podršku preduzećima da obnove svoje poslovanje.

Za jačanje domaće privrede, smatra neopohodnim političku stabilnost i pozitivno poslovno okruženje, kao i to da treba insistirati i na jednakom tretmanu domaćih i stranih investitora.

“BiH će se naći u izuzetnim teškoćama zbog pada javnih finansija. Pad proizvodnje i potrošnje vodiće smanjenju PDV-a, akciza i putarina, a gašenje radnih mjesta smanjivaće obim doprinosa za PIO i zdravstvo. Budžeti će morati preuzeti veći dio isplata penzija od planiranih u ovoj godini”, smatra Vuković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti