"Reconnect" okupio dijasporu iz cijelog svijeta

17.08.2020. 13:23 / Izvor: Akta.ba
'Reconnect' okupio dijasporu iz cijelog svijeta

Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva ''Restart'' uz podršku USAID-ovog Projekta ''Diaspora Invest'' bilo je domaćin pete B2B konferencije.

Peta poslovna konferencija dijaspore ''Reconnect'' ove godine realizirana je online uz potporu iz studija u Sarajevu, a učestvovalo je više od 100 gostiju sa svih strana svijeta koji su se uključivali u diskusije i virtuelne sastanke s potencijalnim partnerima.

Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva ''Restart'' uz podršku USAID-ovog Projekta ''Diaspora Invest'' bilo je domaćin pete B2B konferencije.

U video obraćanju direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick ohrabrila je ulagače iz dijaspore da dijele svoje ideje, ali i dobre prakse, prijeko potrebne za očuvanje radnih mjesta i ekonomije BiH. 

"Tema ovogodišnjeg "Reconnecta" je zaista i ključna tema 2020. godine za mnoge industrije, organizacije i zajednice, jer je  prevladavanje neizvjesnosti izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, poduzetnici i radnici, mladi, državni službenici. Nadamo se da će vam vaše učešće pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH", poručila je Eslick u uvodnom obraćanju. 

Najavila je da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH, jer, kako je kazala, oni pomažu u olakšanju prenosa tehnologije i znanja, otvaranju radnih mjesta i doprinose proširenju pristupa svjetskim tržištima za proizvode i usluge iz BiH.

"Tokom proteklih godina projekt "Diaspora Invest" pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute firme iznosi nešto više od 15 miliona američkih dolara. Također, želim najaviti, s obzirom da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg "Reconnecta" turizam, nadolazeći projekat USAID-a koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovog važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Evropske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju", zaključila je Eslick. 

Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta. 

"Konferencija je okupila poznata imena iz ovih sektora, uključujući Richarda Bangsa, Aldena Bajgorića, Namika Hrle, Indira Osmića, Ester Žigon, Maju Hadžiselimović, Petea Bryanta, Randalla Puljeka-Shanka, Zlatana Bajrića i Sanjina Arifagića. Ponosni smo što smo uspjeli zaštititi naše učesnike, a sačuvati tradiciju okupljanja  i nadamo se da ćemo doprinijeti traženju odgovora prijeko potrebnih ekonomiji BiH", naglasila je predstavnica organizatora Emina Zahirović-Pintarić, te je pozvala sve zainteresirane članove dijaspore da iskoriste platformu Diaspora Invest za ponovno povezivanje sa svojom domovinom, saopćili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti