Jedinstveno u regiji: Rezultati testiranja na COVID-19 putem Viber aplikacije

18.08.2020. 11:39 / Izvor: Fena
Jedinstveno u regiji: Rezultati testiranja na COVID-19 putem Viber aplikacije

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ponudio je inovativno rješenje - dostavljanje rezultata testiranja na Covid-19 pacijentima putem Viber aplikacije, što je usluga koja je jedinstvena u regiji.

Kako bi olakšao rad zdravstvenim ustanovama i poboljšao uslugu osiguranicima, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ponudio je inovativno rješenje - dostavljanje rezultata testiranja na Covid-19 pacijentima putem Viber aplikacije, što je usluga koja je jedinstvena u regiji.

Osiguranici Zavoda su ponekad i danima nakon testiranja, čekali informaciju o rezultatima testiranja, a u periodu čekanja opravdano su opterećavali i timove porodične medicine stalnim pozivima. Stoga, navedeno rješenje je veoma jednostavno i praktično, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Prilikom uzimanja uzorka za testiranje na Covid-19 u ambulanti JU Dom zdravlja KS pacijent navede broj mobitela na koji će se rezultat dostaviti. Nakon toga, počinje proces aktivacije navedene usluge za pacijente, a korisniku se dostavljaju podaci potrebni za registraciju i aktivaciju Viber računa.

Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja.

"Čim rezultati testa budu uneseni u naš jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize, te u slučaju pozitivnog rezultata testa i instrukcije Zavoda za javno zdravstvo KS. Procedura za aktiviranje usluge je krajnje jednostavna, a cjelokupan proces je potpuno automatizovan i predstavlja nadogradnju već ranije uspostavljene mobilne aplikacije za uzimanje uzoraka u Covid ambulantama", pojašnjavaju iz Zavoda.

Ova usluga u funkciji je od kraja prošle sedmice, a već je realizirano više stotina aktivacija i dostavljenih rezultata.

Aplikacija pored ostalog omogućava smanjenje velike opterećenosti timova porodične medicine koji su do sada pacijente lično obaviještavali o rezultatima.

Viber aplikacija pacijentima omogućava da u stvarnom vremenu saznaju rezultate testiranja, te tako značajno skrate stresni period iščekivanja rezultata, a u slučaju pozitivnog testa dobiju i važne informacije o daljem postupanju, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti