Koliko nas košta neodlazak u školu?​

19.08.2020. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Koliko nas košta neodlazak u školu?​

Nažalost, istraživanja za BiH ne postoje niti se, koliko je poznato, itko time bavi.

Udruga roditelja Naša djeca 2014. pokrenula je peticiju s ciljem povratka djece u školske klupe naglašavajući kako djeca nisu glavni prenositelji korona virusa, niti su izloženi najvećem riziku, a najviše ispaštaju u trenutnoj situaciji.  

O utjecaju korona virusa na ekonomsku situaciju i obrazovni sustav razgovarali smo s Vjekoslavom Domljanom, uglednim BH ekonomistom. "Tri četvrtine od ukupno 1,5 milijardi djece je zbog korona virusa ostalo izvan škola. Norveška istraživanja pokazuju trošak od 173$ dnevno po djetetu za vrijeme zatvaranja predškolskih, školskih i srednjoškolskih ustanova i to po konzervativnim izračunima. Trošak se prvenstveno odnosi na izgubljenu buduću zaradu učenika zbog slabijeg obrazovanja te u manjoj mjeri na gubitak na produktivnosti roditelja učenika. Istraživanja u Engleskoj su pokazala kako izravni troškovi izgubljenog nastavničkog inputa samo u javnom sektoru (a privatni je dvostruko veći) iznose jednu milijardu funti tjedno odnosno 50 milijardi funti godišnje. Nažalost, istraživanja za BiH ne postoje niti se, koliko je poznato, itko time bavi", istakao je Domljan.

Dodao je kako navedene situacije imaju za ishod slabije rezultate učenika, što najviše pogađa učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

O ekonomskoj situaciji u zemlji kazao je kako slijedi težak i zahtijevan period. "Bosna i Hercegovina je patila od ekonomskih neravnoteža i prije izbijanja pandemije korona virusa. Pandemija će duboke strukturne neravnoteže još više produbiti. Pored postojećih neravnoteža pojavit će se druge, primjerice fiskalna. Potom će se javiti financijska jer će biti problem financirati budžetske deficite. Tako će se ono što je počelo kao zdravstvena kriza u BiH u konačnici pretvoriti u ustavnu krizu, tim prije što idu lokalni izbori, pa će političari i sami gurati zemlju u tom pravcu. U tom kontekstu obrazovanje je samo najnovija žrtva, kao što će nova školska/akademska godina jasno pokazati", kazao je Domljan.

Udruga roditelja Naša djeca 2014. od nadležnih institucija Vlade HNŽ, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, Kriznog stožera HNŽ, gradonačelnika i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji traži da se nastava odvija isključivo u ŠKOLI, osim u slučaju opće karantene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti