Evropska unija će ostati lojalni partner u borbi protiv korona virusa

26.08.2020. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Evropska unija će ostati lojalni partner u borbi protiv korona virusa

Premijer Nenadić zahvalio se Delegaciji Evropske unije na ukupnoj podršci koju pruža u radu Vladi Kantona Sarajevo, a posebno u okviru borbe protiv epidemije COVID-19.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, skupa sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Farukom Kapidžićem, ministrom kulture i sporta Kenanom Alikadićem i ministrom finansija Jasminom Halebićem, održao je danas radno-konsultativni sastanak sa ambasadorom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, njegovom ekselencijom, Johannom Sattlerom.

Premijer Nenadić zahvalio se Delegaciji Evropske unije na ukupnoj podršci koju pruža u radu Vladi Kantona Sarajevo, a posebno u okviru borbe protiv epidemije COVID-19.

Ovom prilikom, premijer je naglasio da je građanima podrška Evropske unije značila puno kako kroz direktnu materijalnu pomoć u nabavci neophodne medicinske i zaštitne opreme, isto tako i u davanju moralne podrške u ovim teškim trenucima.

Ambasador Sattler je naglasio da je Evropska unija bila, i ostat će lojalni partner kako Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Kantona Sarajevo, kao najveći donator zemlje u borbi protiv korona virusa.

Tokom sastanka razgovaralo se o nekoliko važnih tema za građane Kantona Sarajevo, prije svega, o pitanjima zaštite okoliša. Konstatovano je da je unapređenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo pitanje koje će zahtijevati vrlo intenzivan zajednički angažman Evropske unije i vlasti Kantona u narednom periodu.

Najavljena je i konferencija kasnije ove godine na tu temu, u kojoj su vlasti Kantona Sarajevo pozvane da uzmu učešće.

Premijer Nenadić je dao podršku organiziranju ove konferencije, te je tom prilikom naglasio da je Kanton Sarajevo, kao najveće industrijsko središte u BiH, jedan od onih koji imaju najviše problema sa zagađenošću zraka i u interesu je svih građana Kantona Sarajevo strateško rješavanje ovog pitanja.

S tim u vezi je također i Studija o ventilacionim koridorima završena prošle godine, ali je nju, kako je naglasio ministar Kapidžić, najteže operativno provesti, a što ovo Ministarstvo i Vlada svakako planiraju uraditi u narednom periodu.

"Ukoliko se ova studija ne provede nastat će veliki problem za desetak godina. U interesu nam je da centralne zone grada imaju što više zelenih područja, a ne zgrada", naglasio je ministar Kapidžić.

Po riječima ministra Kapidžića, podjednako važno pitanje jeste zamjena čvrstog goriva koje koriste industrija i domaćinstva u KS, a od značajnog je uticaja na zaštitu okoliša i zagađenje zraka.

Sagovornici su konstatovali da je važno i kod stanovnika Kantona razvijati svijest o značaju zaštite zraka i provođenju Studije, a da se procesi zaštite okoliša u KS ne bi trebali zaustavljati bez obzira s kojeg nivoa vlasti oni dolaze.

Ministar Halebić je istakao kako je bilateralna saradnja u oblasti zaštite okoliša bitna, a Kanton već ima dobru saradnju sa Švedskom i Švicarskom u ovoj oblasti.

Drugo važno pitanje o kojem se razgovaralo tokom sastanka jeste pitanje podrške finansiranju rada institucija kulture u Kantonu Sarajevo, a posebno onih koji funkcioniraju na državnom nivou.

Premijer i resorni ministar podsjetili su na inicijativu koju su pokrenuli prema Vijeću ministara BiH da im se odobri privremena upravljačka uloga nad institucijama kulture na nivou BiH. Kanton Sarajevo je spreman da finansira ove institucije i u većem kapacitetu. Trenutno se izdvaja 773 hiljade KM, a u slučaju da se dobije saglasnost Vijeća ministara spremni su izdvajati i dodatnih milion i po, te povećati finansiranje ovih institucija.

Kanton Sarajevo čeka zaključke Vijeća ministara, prijenos privremenih upravljačkih prava kako bi moglo početi sa finansiranjem. Istovremeno neophodna je i kontrola utroška sredstava koje Kanton bude izdvajao.

Otvoreno se razgovaralo o brojnim preprekama koje stoje na ovom putu, te je ambasador Sattler najavio da će narednih dana obaviti razgovore s Vijećem ministara.

Ministar Alikadić je, ovom prilikom, izvijestio ambasadora kako je promijenjen način finansiranja institucija kulture i sporta u KS, ali i da se uradilo puno na transparentnosti kroz objavu javnih poziva, rezultata poziva i sl.

Ovo je omogućilo da se značajan iznos sredstava usmjeri direktno na pitanja sporta i kulture, jer se prekinula praksa netransparentnog rada i nepostojanja detaljnih izvještaja o utrošku sredstava iz prethodnih godina.

Razgovarano je i o pitanjima borbe protiv korupcije u KS, a premijer Nenadić je, ovim povodom, potcrtao šta je Vlada KS u svom dosadašnjem radu konkretno poduzela s ciljem davanja podrške Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, i to kroz proširenje budžeta i upošljavanje 10 osoba, što je bio zahtjev šefa Erduana Kafedžića.

Vlada KS je također zatražila da se preispitaju određeni propisi iz oblasti borbe protiv korupcije s ciljem jačanja ustavno-pravne uloge Ureda i propisa koji se donose na planu borbe protiv korupcije.

Premijer je najavio i dodatnu podršku te obavijestio da je jedan od rukovodilaca koji je učestvovao u formiranju Ureda i donošenja propisa koji su Ured „postavili na noge“ i koji i dalje daje puni doprinos u njegovom radu.

Premijer Nenadić je naglasio da je Vlada KS dala punu podršku dolasku Erika Larsona u svojstvu savjetnika u Ured i da će učiniti sve da se kroz njegov rad i iskustvo dodatno ojača ovaj ured, te da zaposleni steknu dodatna znanja i vještine u borbi protiv korupcije.

"S Uredom imamo odličnu saradnju i ostvarujemo sve bolje rezultate na ovom planu. Naši sastanci su kontinuirani“, poručio je premijer Nenadić.

Vlada Kantona Sarajevo je zajedno sa Gradom učinila napore da Evropska unija uskoro otvori Info-centar na atraktivnom mjestu u srcu grada u zgradi kod Vječne vatre, gdje će građani moći dobiti informacije o programima i aktivnostima Evropske unije u BiH.

Velika je čast ovom premijeru i Vladi da u njegovom mandatu Evropska unija dobije ovaj važan prostor.

Na kraju su razmijenjene informacije o korona virusu, te je tim povodom premijer informisao o procedurama nabavke neophodne zaštitne medicinske opreme, osiguranim sredstvima za zaštitu stanovništva u periodu koji dolazi, kao i o poduzetim mjerama, ali i ukazao na probleme vezane za uspostavu i proširenje kapaciteta bolničkih i drugih neophodnih kapaciteta za osiguranje zdravstvene zaštite u borbi protiv korona virusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti