Pojednostavljen proces upravljanja rudnicima u Federaciji BiH

28.08.2020. 15:39 / Izvor: Fena
Pojednostavljen proces upravljanja rudnicima u Federaciji BiH

Ovim izmjenama rudnici će biti pod direktnim upravljanjem generalnog direktora i Nadzornog odbora Elektroprivrede FBiH.

Vlada FBiH dala je prethodnu suglasnost na korekciju statuta rudnika čime se, po riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, pojednostavljuje upravljanje rudnicima u Federaciji BiH.

"Na zahtjev uprave Elektroprivrede BiH, Vlada je dala prethodnu suglasnost na korekciju statuta rudnika. Novina je u tome da sada imamo puno jednostavniju shemu upravljanja. Imamo jednog direktora rudnika i jednog tehničkog direktora za razliku od prije gdje smo imali više direktora, plus nadzorni odbor", izjavio je ministar Džindić u Mostaru nakon sjednice Vlade FBiH.

Ovim izmjenama rudnici će biti pod direktnim upravljanjem generalnog direktora i Nadzornog odbora Elektroprivrede FBiH, kazao je Džindić, te dodao kako je to prvi i najznačajniji potez u procesu rekonstrukcije rudnika.

Džindić se osvrnuo i na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kazavši kako se izmjene odnose na korekcije rokova primjene i rokova za podnošenje zahtjeva.

Time je omogućeno gospodarskim društvima koja su u procesu financijske konsolidacije da mogu obnoviti svoje zahtjeve kako bi im se omogućio nesmetan rad.

Predviđeno je da financijska konsolidacija društva s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala može obuhvatiti dugovanja nastala zaključno do 31. 12. 2019. godine, umjesto sadašnjeg 30. 9. 2013. godine.

Umjesto dosadašnjeg šestomjesečnog roka za podnošenje zahtjeva za financijsku konsolidaciju, određen je novi rok do 31. 12. 2022. godine, a trenutno važeće zakonsko rješenje po kojem postupak financijske konsolidacije ne može trajati duže od 31. 12. 2021. godine, produženo je do 31. 12. 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti