Tužilaštvu dostavljeni revizorski izvještaji četiri ustanove

31.08.2020. 07:56 / Izvor: Glas Srpske
Tužilaštvu dostavljeni revizorski izvještaji četiri ustanove

Najčešće se krši zakon i podzakonski akti vezani za javne nabavke, a zatim i propisi iz oblasti zapošljavanja, obračuna i isplate ličnih primanja.

"Tužilaštvu smo u ovoj godini proslijedili četiri izvještaja i to za Dom zdravlja Brod, te opštine Srebrenica, Novo Goražde i Gacko", rekao je glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora RS Jovo Radukić.

Naglasio je da revizija javnog sektora doprinosi poboljšanju finansijske discipline i poštovanju propisa

"U ovom revizijskom ciklusu proveli smo 74 revizije. S obzirom na to da je kod domova zdravlja revizija od strane nas provedena po prvi put, nije moguće reći da li se finansijska disciplina i poštovanje zakona popravlja ili pogoršava. Kada je riječ o opštinama u kojima je tokom 2020. godine provedena revizija, od njih 12 pozitivno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost dobile su opštine Bratunac i Han Pijesak. Opštini Srebrenica i Gacku dato je negativno mišljenje o usklađenosti. Kod subjekata gdje je revizija prisutna svake godine, vidno je povećanje broja pozitivnih mišljenja revizije i smanjenje broja datih preporuka, tako da se na osnovu toga može zaključiti da revizija javnog sektora doprinosi poboljšanju finansijske discipline i poštovanju propisa", pojasnio je on.

Kaže da se najčešće krše zakon i podzakonski akti vezani za javne nabavke, a zatim i propisi iz oblasti zapošljavanja, obračuna i isplate ličnih primanja, Zakon o budžetskom sistemu i interna pravila vezana za dodjelu grantova.

Napominje da svaka ustanova, kada dobije revizorski izvještaj, ima obavezu da u zakonskom roku sačini plan za provođenje preporuka, a kasnije i izvještaj o tome.

"Ima situacija, kada subjekt navodi i razloge zbog kojih određene preporuke nisu provedene , i koji mogu biti objektivne prirode. Sve to treba uzeti u obzir kada se razmatra da li je neka preporuka provedena ili ne. Nesprovođenje preporuke je jasan signal nadležnim institucijama, a u krajnjoj liniji Narodnoj skupštini RS, da subjekt o kojem se radi nastavlja da krši neki od propisa", kaže on.

Kada je riječ o negativnim izvještajima, kaže da se dostavljaju tužilaštvu.

"U ovoj godini to su izvještaji za Dom zdravlja Brod i opštine Srebrenica, Novo Goražde i Gacko. Nijedno tužilaštvo nema obavezu da nas obavještava o tome dokle se došlo u postupku i da li su i u kom 'formatu' podignute optužnice protiv odgovornih lica u subjektu revizije, s obzirom na to da nismo 'strana u postupku'", objasnio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti