Mostarski obrtnici za gradske vlasti imaju dva zahtjeva

01.09.2020. 12:13 / Izvor: Fena
Mostarski obrtnici za gradske vlasti imaju dva zahtjeva

Predsjednik Udruženja obrtnika Mostara Elvis Redžić u utorak se ispred Gradske vijećnice obratio novinarima kako bi ukazao na probleme u poslovanju obrtnika.

Predsjednik Udruženja obrtnika Mostara Elvis Redžić u utorak se ispred Gradske vijećnice obratio novinarima kako bi ukazao na probleme u poslovanju obrtnika koji su nastali kao posljedica pandemije koronavirusa te zatražio pomoć Grada kako većina njih ne bi morala zatvoriti svoje objekte. 

Kazao je kako realni sektor trpi velike gubitke, posebno turistička zona Starog grada, te gradskoj vlasti uputio dva zahtjeva. 

"Od Gradske uprave Mostara tražimo oslobađanje od kirija i oslobađanje plaćanja komunalnih naknada do nove godine", kazao je Redžić. 

Naveo je kako čelnici Odjela za privredu Grada Mostara nemaju sluha za njihove probleme te da se gradonačelnik Mostara nije udostojio ni komentirati ovaj problem. 

"Zbog svega toga tražimo neopozivu ostavku gradonačelnika ako u hitnom postupku ne udovolji našim zahtjevima. Ovi problemi dovode do situacije kada mi kao realni sektor postajemo građani drugog reda, a to nećemo dozvoliti. Od danas počinjemo odjavljivati radnje i radnike jer nismo u stanju ovo iznijeti sami", poručio je Redžić. 

Vladu HNK pozvao je da uplati obećane plate, a Vladu Federacije BiH da nastavi plaćati doprinose. 

"Nadam se da će javni sektor shvatiti kakav je ovo problem, u kakvoj smo situaciji, i da neće doći do "rata" između realnog i javnog sektora", kazao je Redžić. 

Sa suprotnim tvrdnjama od Redžićevih, novinarima se obratio i predsjednik Obrtničke komore HNK Aner Kruškonja tvrdeći da jedino oni mogu predstavljati obrtnike u HNK te da Udruženje obrtnika koje zastupa Redžić faktički ne postoji, da nije registrovano po Zakonu o obrtu i da ono "samo formalno-pravno nosi naziv Udruženje obrtnika greškom Ministarstva pravosuđa". 

Naveo je kako je Obrtnička komora HNK navedene zahtjeve uputila nadležnima već 16. marta ove godine te da su svi ti zahtjevi ispoštovani i ugrađeni u "korona zakon". 

"Grad Mostar je otpisao kiriju za tri mjeseca. Zahtjeve smo ponovili u julu ove godine i nadamo se oslobađanju plaćanja kirije do nove godine", ustvrdio je Kruškonja. 

Tom prilikom došlo je do verbalnog sukoba između Redžića i Kruškonje ali većih incidenata nije bilo.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti