Program mjera za prevazilaženje posljedica pandemije Općine Novo Sarajevo

02.09.2020. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Program mjera za prevazilaženje posljedica pandemije Općine Novo Sarajevo

Općina Novo Sarajevo je odmah po proglašenju stanja nesreće poduzela adekvatne korake u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID 19.

Općina Novo Sarajevo je odmah po proglašenju stanja nesreće poduzela adekvatne korake u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID 19, rečeno je iz press službe Općine za portal Akta.ba.

Naime, po proglašenju stanja nesreće Općinski načelnik Nedžad Koldžo je donio Odluke o umanjenju mjesečnih naknada za privremeno korištenje javnih površina i poslovnih prostora za vrijeme trajanja stanja prirodne i druge nesreće na području Općine Novo Sarajevo za mjesec mart u visini od 50%  od utvrđene mjesečne zakupnine/naknade, za mjesec april u visini od 100% utvrđene mjesečne zakupnine/naknade i za mjesec maj u visini od 100 %  i 50 % utvrđene mjesečne zakupnine/naknade uz zavisnosti od perioda ponovnog nastavka obavljanja djelatnosti.

U skladu sa navedenim Odlukama zakupcima poslovnih prostora u navedenom periodu je odobreno umanjenje u iznosu od 55.703,77 KM, dok je korisnicima javnih površina odobreno umanjenje u iznosu oko 20.000,00 KM.

Također, u skladu sa odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 18/20) Općina Novo Sarajevo je pravna i fizička lica oslobodila obaveze plaćanja  administrativne takse, kao i obaveze plaćanja komunalne takse za istaknutu firmu za privredna društva i fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost, a koja prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost.

Kako bi se na adekvatan način pomoglo, kako pravnim, tako i fizičkim licima, Općina Novo Sarajevo je pripremila Izmjene i dopune Budžeta kojima je predviđen niz mjera pomoći kroz Program ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

Za Program ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće Budžetom za 2020. godinu planirano je ukupno 1.880.000,00 KM.

U okviru navedenog Programa mjera, mjere koje su realizovane putem Javnih poziva su: Sufinansiranje zapošljavanja – "Posao za sve", pomoć javnim ustanovama iz oblasti kulture i sporta,  jednokratna pomoć za nezaposlene demobilisane borce i pomoć pojedincima za nabavku plastenika. Za ove mjere ukupno je izdvojeno 295.000,00 KM.

Potpisivanje Ugovora o dodjeli finansijskih sredstava samostalnim poduzetnicima za subvencioniranje troškova nabavke zaštitnih i dezinfekcionih sredstava u cilju prevencije širenja zaraze izazvane pojavom virusa COVID-19 održano je 28.08.2020. godine. Po tom osnovu po potpisivanju Ugovora isplaćeno je 77.000,00 KM. 

Zaključen je javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine za (fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost. U toku je provjera pristigle dokumentacije, te se uskoro očekuje donošenje Zaključka o isplati ovih sredstava. Očekivani iznos koji će se doznačiti iznosi 550.000,00 KM. 

Mjera koja također ova Općina provodi putem Javnog poziva je i Sufinansiranje samozapošljavanja s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica proglašenih pandemijom. Realizuje se samozapošljavanjem, odnosno pokretanjem samostalne djelatnosti nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih biroa Novo Sarajevo. 

Aplikanti koji su ispunili uslove iz Javnog poziva su trenutno u fazi registracije samostalne djelatnosti i u narednom periodu se očekuje potpisivanje ugovora. Održan je i Info dan za aplikante koji su ispunili uslove navedenog javnog poziva. U Budžetu za 2020. godinu, za ove namjenu, planirano je 60.000 KM. 

 

U okviru mjera putem Javnih poziva je i Subvencija troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima. Svrha je  subvencioniranje/regresiranje kamatne stope/profitne marže i troškova obrade kredita privrednim subjektima sa sjedištem na području Općine Novo Sarajevo, za kratkoročne kredite u cilju povećanja tekuće likvidnosti privrednih subjekata pogođenih pandemijom i širenjem virusa COVID-19. Banka odabrana po javnom pozivuza odabir banke za plasiranje sredstava putem kreditne linije uz subvencioniranje/regresiranje kamatne stope/profitne marže i troškova obrade kredita od strane Općine Novo Sarajevo je raspisala Javni poziv i očekuje se prijava zainteresovanih poslovnih subjekata za realizaciju kreditne linije.

Osim mjera koje se provode putem javnog poziva, u proteklom periodu realizovane su i mjere koje su provedene putem službenih evidencija. To su: pomoć osobama koje su ostale bez zaposlenja (sporazumni raskid), jednokratna pomoć za korisnike prava na dječiji dodatak i jednokratne pomoći penzionerima. 

Sveukupno je za realizaciju navedenih mjera izdvojeno 347.800,00 KM. 

Pomoć javnim kuhinjama sa kojima Općina Novo Sarajevo ima saradnju, pomoć humanitarnom udruženju „POMOZI.BA“, i pomoć Javnom preduzeću „ONSA“ su mjere koje se već realizovane direktnim vidom pomoći, a u okviru Programa mjera za prevazilaženje posljedica pandemije. Za ove namjene izdvojeno je 170.000,00 KM.

"U narednom periodu očekujemo i realizaciju granta Ministarstva za boračka pitanja za pomoć licima iz boračke populacije ugroženim pandemijom korona virusom", ističu iz Općine Novo Sarajevo. 

Pored toga, na prijedlog Općinskog načelnika na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen Zaključak kojim je Općinski načelnik ovlašten da poduzme sve radnje i aktivnosti  s ciljem iskazivanja interesa fizičkih i pravnih lica, dužnika Općine Novo Sarajevo, za izmirenje glavnog duga i troškova sudskog postupka uz oslobađanje od obaveze plaćanja zakonskih zateznih kamata prema Općini, a po osnovi naknade za:

  • zakup poslovnih prostora
  • rušenje objekata
  • zakup javne površine
  • dodijeljeno zemljište 
  • rentu

Nadležne Općinske službe su danas objavile i Javni poziv.

"Navedena aktivnost ima za cilj davanje mogućnosti dužnicima Općine da reguliraju svoj dugotrajni dužnički status prema Općini, odnosno da izmire obavezu prema Općini po kojem se vode dugogodišnji sudski sporovi pred Općinskim sudom u Sarajevu i da na taj način doprinesu očuvanju radnih mjesta i poboljšanju njihove likvidnosti, obzirom da se u konkretnim slučajevima radi o sporovima u kojima su dužnici pored iznosa glavnog duga, opterećeni i troškom zatezne kamate koji je u velikom broju slučajeva identičan glavnom dugu ili veći", poručuju iz Općine Novo Sarajevo.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti