Pomoć privrednicima u HNK bit će uplaćena do kraja sedmice

02.09.2020. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Pomoć privrednicima u HNK bit će uplaćena do kraja sedmice

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanata ispunjava uslove iz javnoga konkursa.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg prezentovao je jučer Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije/kantona informaciju o provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci gospodarstvu na području HNŽ/K.

Istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencionisanje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travnja i svibnja 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanata ispunjava uslove iz javnoga konkursa.

Sukladno tomu sačinjena je Lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela Odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 KM. Konstatirano je kako su u toku aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uslove i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Programom su naznačena sredstva u iznosu od 9.300.000,00 KM u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronovirusa na području HNŽ i to za: subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u F BiH, poreza na dohodak i posebnih naknada u iznosu od 8.800.000,00 KM i subvencioniranje kamate na kreditne plasmane gospodarstvu za 2020. godinu u iznosu od 500.000,00 KM.

Nakon višesatne rasprave Skupština HNŽ/K je na osnovu usvojila sljedeće zaključke:

1. Zadužuje je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ/K da u saradnji sa nadležnim službama jedinica lokalne samouprave i drugim nadležnim institucijama svakih 15 (petnaest) dana analiziraju stanje u obrazovanju sa aspekta epidemiološke situacije i donosi odgovarajuće mjere.

2. Zadužuje se Ministarstvo financija da do 05.09.2020. godine izvrši isplate i doznači na račun podnositelja zahtjeva, koji su ispunili uslove, za pomoć u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci gospodarstvu na području HNŽ/K, a koje je do danas odobrila Vlada HNŽ/K.

3. Zadužuje se Vlada HNŽ/K, Ministarstvo financija HNŽ/K i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša da najkasnije do 20.09.2020. godine odobri i isplati preostali dio zahtjeva koji ispunjavaju uslove iz objavljenog javnog poziv.

4. Zadužuje se Vlada HNŽ/K da nakon isplate podnosiocima zahtjeva po javnom pozivu na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK preostala sredstva usmjeri na najugroženije gospodarske djelatnosti.

5. Skupština HNŽ/K poziva Vijeće ministara BiH da preispita dosada donesene odluke o načinu i režimu ulaska stranaca u BiH, te da otvori granice i olakša ulazak za turiste koji imaju namjeru turistički boraviti na ovim prostorima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti