Istočno Sarajevo: Privrednicima 100 postotna subvencija takse za isticanje imena

03.09.2020. 12:23 / Izvor: Akta.ba
Istočno Sarajevo: Privrednicima 100 postotna subvencija takse za isticanje imena

S obzirom da se Istočno Sarajevo sastoji od šest opština, obaveze jedinica lokalne samouprave bile su podijelјene u skladu sa nadležnostima.

Tokom trajanja pandemije virusa korona, Gradska uprava Istočno Sarajevo imala je različite aktivnosti, usmjerene na pomoć stanovništvu i privredi.

S obzirom da se Istočno Sarajevo sastoji od šest opština, obaveze jedinica lokalne samouprave bile su podijelјene u skladu sa nadležnostima.

Gradska uprava Istočno Sarajevo izradila je program dodjele subvencija poslovnim subjektima - društvima i samostalnim preduzetnicima, pogođenim krizom izazvanih virusom korona (COVID-19) u gradu Istočno Sarajevo. U programu je navedeno da Korisnik subvencije može biti poslovni subjekt čije je sjedište na teritoriji grada Istočno Sarajevo, kome je zabranjeno obavlјanje djelatnosti aktima Republičkog štaba za vandredne situacije i koji na dan 30.06.2020. godine nema dospjelih a ne izmirenih obaveza prema Gradu po osnovu komunalne takse za isticanje poslovnog imena.

"U okviru ovog programa obveznici plaćanja komunalne takse za isticanje poslovnog imena kojima je zabranjeno obavlјanje djelatnosti za mjesece mart, april i maj 2020. godine imaju pravo na subvenciju 100 posto iznosa alikvotnog dijela komunalne takse za navedene mjesece, a prema registorvanoj pretežnoj djelatnosti", kazali su za Akta.ba iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Grad Istočno Sarajevo je pripremio određenu vrstu pomoći za poslovne subjekte na teritoriji grada a koji su imali poteškoće u poslovanju izazvane mjerama koje su uvedene za suzbijanje širenja bolesti izazvane virusom korona (COVID-19).

"Tokom prvih mjeseci pandemije virusa korona, obezbijedili smo veće količine  paketa pomoći za starije i socijalno ugrožene kategorije stanovništa, koje su predstavnici  Gradske uprave dostavlјali na adrese korisnicima. Javnim ustanovama kao što su bolnicame, privatne klinike, domovi zdravlјa, domovi za starija lica, policije, vatrogasci i drugi subjekti obezbijedili smo neophodne količine zaštitne opreme”, kazali su.

Gradska uprava Istočno Sarajevo, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu, finansirala je i izradu određenih količina zaštitinih vizira, koji su dostavlјeni bolnicama u istočnom dijelu Republike Srpske i domovima zdravlјa.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo, koja je u nadležnosti Gradske uprave, vršila je dezinfekciju ulica, trgova, javnih površina na području šest opština u sastavu grada, te dezinfekciju domova za stara lica i drugih javnih prostorija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti