Potpisan sporazum o finansiranju infrastrukturnih projekata obnove u ZDK

03.09.2020. 14:41 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum o finansiranju infrastrukturnih projekata obnove u ZDK

Premijer Ganić i ministar Ramić su prije potpisivanja sporazuma posjetili povratničko naselje Kula Banjer kod Visokog, koje je u ratu bilo prva borbena linija.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić potpisali su danas Sporazum o udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnih projekata obnove na području ZDK.

Sporazum predviđa zajedničko finansiranje infrastrukturnih projekata "Sanacija puta u naselju Kruševo", općina Olovo (72.000 KM), "Rekonstrukcija puta Stupni do - Lipa", općina Vareš (92.210 KM), "Sanacija i asfaltiranje puta u naselju Kula Banjer", grad Visoko (118.471 KM), "Rekonstrukcija parohijskog doma u Kaknju" (60.000 KM), "Izgradnja novog objekta osnovne škole u Žepču" (75.000 KM), "Izgradnja vodovoda Rasječenica - Brezik" (100.000 KM) i "Izgradnja javne rasvjete u mjestu Dolac" (20.000 KM), općina Zavidovići, "Izgradnja javne rasvjete Kosova - Poljice" (35.000 KM) i "Izgradnja društvenog doma MZ Kopice" (60.000 KM) u općini Maglaj, "Asfaltiranje lokalnog puta Trepče-Šije", općina Tešanj (65.000 KM) te "Asfaltiranje puta u povratničkom naselju Bejići", općina Usora (30.000 KM). Ukupna vrijednost projekata je oko 650.000 KM.

Ministar Ramić je naglasio da su povratnici najugroženija kategorija stanovništva, posebno manjinski povratnici, te da se Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice trudi da iz godine u godinu realizira različite projekte, od izgradnje stambenih objekata, infrastrukturne projekte, podrške zapošljavanju i samozapošljavanju.

"Međutim, problem je što iz godine u godinu imamo budžete za te namjene koji se smanjuju, a potrebe ostaju iste. Realizacija naših projekata u odnosu na zahtjeve još uvijek je ispod 10 posto, tako da raduje ovakav oblik saradnje sa drugim institucijama, u ovom slučaju Zeničko-dobojskim kantonom, i otkako je aktuelni premijer (Ganić) na čelu ZDK mi potpisujemo zajedničke sporazume i realiziramo projekte. Sa nekim načelnicima općina također imamo potpisane projekte i sporazume", rekao je Ramić, ističući da je nedostatak sredstava razlog zašto se proces povratka odvija 20 godina.

"Da smo imali značajna sredstva prvih godina povratka i investirali u povratničke sredine, vjerovatno bi taj proces bio puno uspješniji nego što je danas", rekao je Ramić.

Premijer Ganić zahvalio je Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice koje na izdvojenih 250.000 KM iz budžeta ZDK za finansiranje navedenih projekata odobrilo 400.000 KM, saopćeno je iz Press službe ZDK.

"Očekujemo da će značajan dio radova na ovim projektima biti realizovan u naredna dva mjeseca, jer je dosadašnja praksa pokazala da saradnja s Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice na visokom novu i kod odobravanja sredstava i kod realizacije projekata. Ovi projekti su od posebne važnosti za građane koji su se vratili na svoja ognjišta, jer u povratničkim naseljima želimo da stvorimo mjesta ugodnog življenja", rekao je Ganić.

Premijer Ganić i ministar Ramić su prije potpisivanja sporazuma posjetili povratničko naselje Kula Banjer kod Visokog, koje je u ratu bilo prva borbena linija.

"Najveći dio finansijskih sredstava je usmjeren u obnovu putne infrastrukture i lokalnih vodovoda. Ovo je jedan pozitivan primjer sinergije i rješavanja problema građana, a borimo se da svakom građaninu omogućimo uslove koje zaslužuju u 21. vijeku", rekao je Ganić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti