Konstantno se radi na poboljšanju uslova na Aerodromu Banja Luka

04.09.2020. 09:01 / Izvor: SRNA
Konstantno se radi na poboljšanju uslova na Aerodromu Banja Luka

Ministarstvo saobraćaja i veza i preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" kontinuirano rade na poboljšanju uslova i kvaliteta usluga na Aerodromu Banja Luka.

Ministarstvo saobraćaja i veza i preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" kontinuirano rade na poboljšanju uslova i kvaliteta usluga na Aerodromu Banja Luka, a dokaz za to je i ubrzan razvoj avio-saobraćaja koji je ovaj aerodrom bilježio u prethodnom periodu.

Iz ovog ministarstva navode da je u narednom periodu planiran projekat investicionog održavanja poletno-sletne staze s ciljem dodatnog poboljšanja piste i rulne staze.

"Time treba da se održi standard za kretanje, polijetanje, slijetanje i boravak aviona na Aerodromu Banja Luka", rečeno je Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Da bi se ovo realizovalo, "Aerodromi Republike Srpske" uputili su inicijativu Ministarstvu saobraćaja i veza za finansijsku podršku za sanaciju aerodromskih površina.

U Ministarstvu navode da je riječ o međunarodnom aerodromu i da su evropske regulative stroge po pitanju bezbjednosti, te da je neophodno da aerodrom ispunjava uslove kako bi održao otvorenost i privukao što veći broj komercijalnih korisnika aerodromskih usluga.

Zbog toga je Vlada zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da izvrše dodatnu analizu stanja aerodromskih površina.

"Analiza treba da ima poseban osvrt na pistu, da se procijene finansijski aspekti i utvrde prioriteti sanacije, te da se o tome obavijesti Vlada Republike Srpske kako bi se donijela konačna odluka o finansiranju", navode u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je, u posljednjem izvještaju o sprovedenom stručnom nadzoru aerodromskog operatora, koju sprovodi Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, konstatovano da je opšte stanje kolničke konstrukcije dobro, te da aerodromski operator radi na otklanjanju uočenih nedostataka.

Stručni nadzor, koji se sprovodio kroz 15 tačaka, odnosio se, između ostalog, na detaljni pregled manevarskih površina, i to na stanje operativne površine, oznaka, platforme, te radove vezane za zgradu terminala i kargo objekat.

Nadzor se odnosio i na medicinsku službu na aerodromu, službu za kontrolu opasnosti od ptica i divljači, plan za vanredne situacije i slično. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti