Vjekoslav Bevanda: Država dobro stoji finansijski

05.09.2020. 09:28 / Izvor: Avaz.ba
Vjekoslav Bevanda: Država dobro stoji finansijski

Najteže se boriti s nepoznatim stvarima, to se pokazalo i u slučaju razvijenih zemalja i onih koji su nama s ekonomskog aspekta nedostižni, kaže Bevanda.

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH ove godine će iznositi pet posto.

Od zemalja bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH, a razlog je pandemija koronavirusa koja je paralizirala ekonomije cijelog svijeta. 

Vjekoslav Bevanda, državni ministar finansija, izjavio je da je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o makroekonomskim pokazateljima za prva tri mjeseca pad evidentiran i u prvom tromjesečju.

"U informaciji DEP-a se iznosi podatak da je BiH u prvom kvartalu 2020. ostvarila ekonomski rast od 2,0 posto u odnosu na isti period prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće tražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije ostvarile pad u odnosu na isti period prethodne godine.", kaže Bevanda.

Naglasio je da nije detaljno analizirao procjene MMF-a o makroekonomskim pokazateljima za BiH, ali ono što je vidio jeste da se pandemija odrazila loše u zemljama regiona, ali i svijetu.

Na pitanje kako država stoji finansijski, je li ugrožena redovna isplata obaveza, ministar je rekao da "imamo takav sistem da država uvijek finansijski dobro stoji, jer prihodi su zagarantirani".

"Nema bojazni da budu ugroženi rad i funkcioniranje institucija BiH, čak ni kada smo na privremenom finansiranju, i u to smo se više puta uvjerili. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata.", govori Bevanda.

Dakle, on tvrdi, da je za ono što nam je plan i program rada bit će dovoljno sredstava, ali nisu to neki veliki pothvati, posebno "kada imamo probleme s migrantskom krizom i pandemijom, a i izvjestan je i određeni zastoj na europskom putu".

Govoreći o posljedicama pandemije koronavirusa, Bevanda  je rekao da se BiH s pandemijom bori teško, kao i cijeli svijet.

"Najteže se boriti s nepoznatim stvarima i to se pokazalo i u slučaju razvijenih zemalja i onih koji su nama s ekonomskog aspekta nedostižni. Ova nepoznanica koja nas uvodi u nove uvjete života dovela je do toga da moramo promijeniti način života i rada, ali i pokazala koliko imamo problema sa zdravstvenim sektorom u BiH. Reforme u zdravstvu su nužne, ali mi u ovim momentima moramo da djelujemo brzo i kako je jedino moguće.", kaže Bevanda.

Govoreći o najavi novih razgovora s MMF-om, Bevanda je rekao da je poznato da je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. jer nisu ispunjeni uvjeti iz pisma namjere.

"Vidjet ćemo šta nam se nudi, koliko možemo ostvariti i na koji način. Ja sam uvijek za aranžmane s MMF-om jer oni, osim povoljnih kredita s najnižim kamatama, donose i reforme u mnogim oblastima, gdje se mi teško odlučujemo na oštre rezove. Svakako sam za dogovore o novom aranžmanu, ali nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane.", kaže Bevanda.

"U Ministarstvu finansija vodimo pregovore sa Svjetskom bankom i EU kako bismo osigurali sredstva za pomoć privrednicima, a na posljednjoj sjednici Vijeća ministara pokrenuli smo pregovore za 56 miliona eura kredita IBRD-a", zaključio je Bevanda u razgovoru za Dnevni avaz. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti