Domaće vinare brinu grozdovi iz uvoza, neophodan zakon o vinu

07.09.2020. 11:47 / Izvor: Glas Srpske
Domaće vinare brinu grozdovi iz uvoza, neophodan zakon o vinu

BiH je za sedam mjeseci ove godine uvezla grožđe u vrijednosti od 2,7 miliona maraka što je za oko 200.000 KM više u odnosu na isti period lani.

BiH je za sedam mjeseci ove godine uvezla grožđe u vrijednosti od 2,7 miliona maraka što je za oko 200.000 KM više u odnosu na isti period lani, a proizvođači kažu da će uvozno voće ugušiti domaću proizvodnju koju je već uzdrmala pandemija virusa korona.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od januara do kraja jula na domaće tržište stiglo je 1,07 miliona kilograma grožđa vrijednosti 2,7 miliona maraka. Najviše tog voća stiglo je iz Turske, Italije i Južne Afrike. U istom periodu lani, navode u UIO, na domaće tržište stiglo je oko 819.000 kilograma grožđa vrijednosti 2,5 miliona KM. Podaci UIO pokazuju da je za sedam mjeseci ove godine BiH izvezla svega 133.877 kilograma grožđa, vrijednosti 266.000 KM, dok je u istom periodu prošle godine u inostranstvo izvezeno nešto više od 27.000 kilograma grožđa čija je vrijednost oko 137.000 maraka.

Domaći vinogradari i vinari koji su već počeli berbu sočnih plodova kažu da je situacija u vinogradima dobra, te da godinama muku muče sa zloupotrebama uvoza grožđa. Zbog pandemije virusa korona njihova vina ostala su u podrumima, a novi plodovi dozreli, pa će ukoliko tržište preplavi voće iz uvoza grozdovi u njihovim vinogradima strunuti.

Vlasnik i enolog u vinariji "Vukoje" Radovan Vukoje rekao je za "Glas Srpske" da domaći proizvođači godinama apeluju da se uvoz grožđa ograniči pa i zabrani.

"Nigdje u svijetu ne postoji takva trgovina između vinskih regiona, a naše tržište je zatrpano grožđem iz uvoza. Nadamo se da će se, s obzirom na situaciju i sve štete koje trpe proizvođači, ove godine situacija promijeniti u korist domaće proizvodnje", rekao je Vukoje.

Podsjetio je da je domaćim proizvođačima zbog korone plasman vina bio onemogućen u ovoj godini te da su štete u ovom sektoru velike.

U zaštitu domaće proizvodnje uzdaju se i u vinariji "Jungić".

"Berba tamjanike je počela. Godina je dobra što se roda tiče, vidjećemo šta će biti s plasmanom vina", rekao je vlasnik te vinarije Željko Jungić, dodavši da je zaštita domaće proizvodnje jedina nada za opstanak.

S ciljem zaštite domaće proizvodnje vina Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo je nacrt uputstva o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH i proslijedilo ga na usaglašavanje nadležnim institucijama Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Uputstvom se uređuju dodatne kontrole i nadzor prilikom uvoza grožđa u BiH u skladu sa postojećim zakonskim odredbama.

"Analizirajući probleme i moguće mjere podrške domaćim vinarima, predložili smo uputstvo da bismo doprinijeli saniranju negativnih efekata na domaću proizvodnju vina, izazvanih pojavom i širenjem virusa korona. S obzirom na to da su posljedice pandemije gotovo zaustavile prodaju i izvoz vina, naši proizvođači traže donošenje mjera koje bi konkretno pomogle da se smanje zastoji u poslovanju", istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Zakon o vinu

Staša Košarac je istakao i da je neophodno ubrzati procedure za donošenje zakona o vinu BiH, koji bi bio usklađen sa pravnom stečevinom EU. Dodao je da novoimenovana radna grupa za izradu zakona o vinu aktivno radi na pripremi tih propisa kako bi se sistematski riješio niz postojećih problema u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti