Utvrđen prijedlog Zakona o zaštiti kulturne baštine Tuzlanskog kantona

08.09.2020. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen prijedlog Zakona o zaštiti kulturne baštine Tuzlanskog kantona

Vlada TK je danas utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti kulturne baštine Tuzlanskog kantona.

Vlada TK je danas utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti kulturne baštine Tuzlanskog kantona. Ovim zakonom uređuju se dobra kulturne baštine podjela dobara baštine, postupak zaštite dobara baštine, korištenje i namjena dobara baštine, prava i obaveze vlasnika dobra baštine, subjekti zaštite dobara baštine, finansiranje zaštite dobara baštine, nadzor nad primjenom zakona, kaznene odredbe i druga pitanja od značaja za zaštitu dobara baštine na području Tuzlanskog kantona.

U smislu ovog zakona, kulturna baština je zbir svih vrsta materijalnih i nematerijalnih dobara baštine Kantona koja se odlikuju: naučnim, umjetničkim, obrazovnim, historijskim, etnološkim, arheološkim, arhitektonskim i drugim značajem, bez obzira gdje se nalaze i u kojem su obliku vlasništva, uključujući i njihovo prirodno okruženje.

Imajući u vidu da se trenutno zaštita i korištenje kulturne baštine na području Tuzlanskog kantona vrši primjenom odredaba zakona koji su stari više od 30 godina, novim Zakonom nastoje se prevazići nejasnoće i određene prepreke koje su nastupile kroz vremensku distancu, tehničko – tehnološki napredak i promjene državnog uređenja u proteklom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti