Koga je "pomazio" korona zakon: Kladionice u BiH dobile više novca nego vrtići

09.09.2020. 12:12 / Izvor: N1
Koga je 'pomazio' korona zakon: Kladionice u BiH dobile više novca nego vrtići

"Korona zakoni" koji su na snazi u kantonima Federaciji Bosne i Hercegovine izazivaju brojne kontroverze u javnosti.

"Korona zakoni" koji su na snazi u kantonima Federaciji Bosne i Hercegovine izazivaju brojne kontroverze u javnosti. Jedan od glavnih razloga je taj što su kladionice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dobile podsticaje nakon pandemije. Dok brojne kompanije u tom bh. entitetu nemaju ili imaju malu pomoć nadležnih, oni koji su i tokom ograničenja rada poslovali putem online klađenja, dobijaju podršku nadležnih, za svaku poslovnicu.

Dok poznati psiholog i onaj koji pokušava da pomogne zavisnicima od klađenja konstatuje da su vrtići dobili 750, a kladionice u HNK 1.050 eura, odnosno ukupno blizu 75.000 eura za sve njih u ovom kantonu, Vlada kantona ne vidi ništa sporno u ovoj pomoći.

Nisu spremni, kažu, da krše donijeti "korona zakon" pred kojim su svi jednaki, a u kladionicama takođe rade, kako kažu, majke, sestre, kćeri.

"Ono što je ključno u cijeloj ovoj priči je procedura i pravila koja su vrlo jasno prezentovana. Dakle, zakon je imao svoj put, Vlada ga je utvrdila, on je u skupštinskoj proceduri dobio podršku i svako ko je učesnik u sprovođenju ovog zakona, mora da postupa isključivo prema njemu", kaže Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

U Vladi HNK kažu da nekome kome nešto pripada po zakonu ne može se okarakterisati kao kršenje zakona, jer su svi subjekti pred njim isti.

Iako su prilikom donošenja "korona zakona" odbijeni brojni amandmani koji bi postavili prioriteti u podjeli podsticaja, u samoj Vladi kažu da su u krizi svi jednaki, iako su kladionice, istina imale manje prihoda, online klađenje je bilo aktuelno u vrijeme "lockdowna". Ali, u Vladi HNK imaju i pojašnjenje zašto se o o ovome sada govori:

"Činjenica je da je ovo vrijeme u predvečerje izbora, da su se pojavili i pojavljuju se sveznalice. Najveći dosezi demokratije, to je kada neko u određenom zakonodavnom tijelu dobije podršku i kada određeni akt u redovnoj zakonskoj i parlamentarnoj proceduri dobije podršku, njega treba provoditi, jer je to obveza", tvrdi Pavlović.

Obaveza je i plaćanje poreza, a brojne kladionice, među 3.728 ostalih dužnika Poreskoj upravi, zaključno sa junom mjesecom, duguju milionske iznose. Ipak, u ovoj stavci zakon se ne poštuje, bar ne od pojedinih, javlja N1 Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti