Košarac: Uraditi pravilnike vezano za zastupljenost domaćih proizvoda

09.09.2020. 15:37 / Izvor: Fena
Košarac: Uraditi pravilnike vezano za zastupljenost domaćih proizvoda

Košarac je također istakao značaj zaštite i i zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovačkim lancima BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je sastanak sa predstavnicima vodećih kompanija mliječne industrije u BiH na kojem je razgovarano o aktuelnim temamama vezanim za ovaj sektor.

Košarac  je, nakon sastanka, kazao da ga raduje činjenica da postoji dobra komunikacija između primarnih proizvođača i kompanija  koje se  bave preradom mlijeka.

"Raduje me da zajedno žele razmatrati cijenu mlijeka,  te da  neće prestati da  otkupljuju mlijeko proizvedeno i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH", kazao je Košarac.

Istakao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, iz svog aspekta, angažovati se u vezi sa plasmanom  bh. proizvoda na inostrano tržište.

Košarac je također istakao značaj zaštite i i zastupljenosti domaćih proizvoda  u trgovačkim lancima BiH.

On je istakao da stepen zastupljenosti nije baš najbolji te da će  od Agencije za sigurnost hrane tražiti da se naprave određene vrste pravilnika koji bi mogli da definišu zastupljenost domaćih proizvoda.

Predsjednica Upravnog odbora "Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice Rankica Marelj  u izjavi nakon sastanka zahvalila je ministru Košarcu na organiziranju skupa te istaknula  da postoje zalihe mlijeka i da su nešto veće od planiranog zbog situacije  izazvane koronavirusom i povećanog otkupa ,ali da situacija nije alarmantna i da  neće doći u putanje dalji otkup mlijeka.

"Nećemo dovoditi u pitanje otkup mlijeka i otkupićemo svaku ponuđenu litru", kazala je Marelj.

Ona, također,  smatra da bi  zastupljenost domaćih proizvođača u tržnim centrima mogla biti bolja te se nada da će se i tu situacija popraviti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti