Zajedničkom saradnjom do zaštite domaćih proizvoda

17.09.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Zajedničkom saradnjom do zaštite domaćih proizvoda

Mjere zaštite domaće proizvodnje mogu iskazati kroz adekvatno pregovaranje prilikom sklapanja međunarodnih ugovora.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac rekao je jučer da se mjere zaštite domaće proizvodnje mogu iskazati kroz adekvatno pregovaranje prilikom sklapanja međunarodnih ugovora, te kroz podršku entitetskim vladama kada su u pitanju podsticajna sredstva.

Košarac je nakon sastanka sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH u Trebinju, istakao da je potrebno otvoreno razgovarati u BiH o tome koliko su zastupljeni domaći brendovi u trgovačkim lancima u Srpskoj i FBiH.

"Tražili smo od kolega iz privrednih komora RS-a i FBiH da zajedno sa entitetskim ministarstvima definišemo to pitanje, s obzirom da je ta norma ograničena uticajem međunarodnog faktora u BiH, koji očigledno ne dozvoljava da se definiše koliko procentualno treba da bude naših proizvoda u trgovačkim lancima", rekao je Košarac.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je ovo vrijeme krize pokazalo da se oslonac mora tražiti u domaćim resursima u svakom pogledu, pa tako i u domaćoj proizvodnji.

On je dodao je akcija "Naše je bolje", koju ova komora  nekoliko godina sprovodi u Republici Srpskoj, naišla na odobravanje.

"Moramo insistirati na tome da što više naših proizvoda nađe svoje mjesto, pa neka ih kupi onaj ko želi", rekao je Đurić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da na današnjem sastanku bilo riječi o međukomorskoj saradnji, kao i o pravljenju slobodne zone, koja daje velike potencijale ne samo Trebinju, nego i BiH.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da će ova komora ponuditi sve svoje resurse kako bi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara uvijek dobilo realnu sliku o situaciji od samih privrednika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti