Hrvatska počinje spajanje ceste s autoputem ka Banjaluci, u toku javna nabavka

18.09.2020. 09:12 / Izvor: Nezavisne novine
Hrvatska počinje spajanje ceste s autoputem ka Banjaluci, u toku javna nabavka

U toku postupak javne nabavke za radove i usluge nadzora za taj dio projekta.

"U Hrvatskoj su počele pripreme za izgradnju pristupne saobraćajnice koja će povezati most na Savi kod Gradiške s autoputem Zagreb - Beograd", potvrdila je za "Nezavisne" Tamara Pajić iz Kancelarije za odnose sa javnošću "Hrvatskih cesta", koje su zadužene za izgradnju tog puta.

Pajićeva je rekla da je u toku postupak javne nabavke za radove i usluge nadzora za taj dio projekta.

Prema skici koju nam je poslala, vidljivo je da će biti izgrađen novi granični prelaz na hrvatskoj strani, čime se, barem kako se čini, uklanjaju spekulacije iz proteklih godina da će Hrvatska samo skrenuti autoput ka postojećem prelazu u Novoj Gradišci, u koji je uloženo više desetina miliona eura kako bi bio usklađen s evropskim šengenskim standardima. Također je vidljivo da će prilazni put imati profil autoputa i biće sa dvije petlje spojen na sporedne puteve.

Podsjećanja radi, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH već je završila izgradnju graničnog prelaza na bh. strani mosta.

Prema planovima "Hrvatskih cesta", novi granični prelaz bio bi otprilike jedan kilometar udaljen od mosta na Savi, a između tog mosta i prelaza predviđen je manji most iznad rukavca Strug.

Nakon graničnog prelaza predviđena je izgradnja još jednog mosta preko kanala Nova Sava, a kod Novog Varoša predviđena je izgradnja prve petlje, koja će autoput spojiti s postojećom cestom prema Okučanima. Kilometar dalje prema autoputu predviđena je izgradnja jednog nadvožnjaka za lokalni put i nešto dalje jedan prolaz iznad autoputa za divlje životinje. Odmah nakon ovog prolaza predviđena je izgradnja druge petlje na isti put, a u nastavku te petlje nalazi se postojeće priključenje na autoput Zagreb - Beograd.

Ukupna dužina puta iznosi otprilike osam kilometara, a "Hrvatske ceste" bi u njegovu izgradnju trebalo da ulože oko 70 miliona evra. Veći dio sredstava za hrvatski dio projekta obezbijeđen je iz evropskih fondova.

Što se tiče trenutnih radova, Pajićeva kaže da su na mostu u potpunosti izvedeni šljunčani piloti.

"Izvedena je velika većina nasipa od postojeće E-661 ceste prema budućem mostu. Izgrađen je propust u trupu cestovnog nasipa. Izgrađen je cestovni prolaz na lokaciji krune obrambenog nasipa na desnoj strani Save", istakla je Pajićeva za "Nezavisne".

Na pitanje dokle se stiglo s izgradnjom stubova mosta, rekla je da je stubište tri već izgrađeno, a da se izgrađuju upornjaci na stubištu četiri. Prva dva stubišta nalaze se na bh. strani, a za taj dio radova nadležni su "Autoputevi RS".

Pajićeva dodaje da je 21. avgusta započeta montaža čelične konstrukcije na poziciji S3 i to segmenta 21, a na strani Republike Hrvatske očekuje se tokom oktobra na poziciji stubišta S2.

Što se tiče proizvodnje dijelova mosta, Pajićeva kaže da "Đuro Đaković mostogradnja" u Slavonskom Brodu radove sprovodi prema planiranoj dinamici.

"U radionicu je dopremljena cjelokupna količina čelika za izradu rasponske konstrukcije mosta. Ukupno je proizvedeno ili je u proizvodnji 60 odsto od 4.800 tona čelične konstrukcije. Na poziciju ugradnje sa bh. strane dopremljeno je 566 tona antikorozivno zaštićenih segmenata konstrukcije mosta, a na stranu Republike Hrvatske 160 tona", naglasila je ona.

U "Autoputevima RS" kažu da su zadovoljni dinamikom radova i da se sve oni izvode u skladu s planovima.

Dobrila Majstorović, portparol tog preduzeća, kaže za "Nezavisne" da je počela montaža čelične konstrukcije na stubovima te da će se na tome raditi narednih godinu dana.

"Sve ide prema planu, poteškoće zbog korone su prevaziđene, koje se odnose na transport materijala preko granice, prelazak radnika i slične probleme", kaže ona.

Svi stubovi na strani RS su završeni, a kako je istakla, na hrvatskoj strani je u toku betoniranje.

Podsjetila je da je ugovorena vrijednost radova 19,5 miliona eura, od čega jednu polovinu troškova snosi RS. Za ovaj dio projekta EU je RS dodijelila grant od 6,3 miliona eura iz sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Majstorovićeva je podsjetila da će most biti dugačak 426 metara, biće širok 22,6 metara i imaće po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti