Primjer uspješnog poslovnog poduhvata: Laufer širi poslovanje i prodajno tržište

19.09.2020. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Primjer uspješnog poslovnog poduhvata: Laufer širi poslovanje i prodajno tržište

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić posjetio je Zanatsku pivaru "Laufer" d.o.o., prvu ovakvog tipa na području sjeveroistočne BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić posjetio je Zanatsku pivaru "Laufer" d.o.o., prvu ovakvog tipa na području sjeveroistočne BiH, sa sjedištem u Brčkom, kao primjer uspješnog preduzetničkog projekta. Osnivač Kosta Stevanović, master inženjer tehnologije, hobi je pretvorio u poslovni poduhvat te napravio i plasirao prvi proizvod na tržište 2018. godine, a uspješno posluje do danas s povećanim kapacitetima. 

"Napustio sam stalni posao i u maju 2018. godine pokrenuo proizvodnju piva. Prvobitni kapaciteti su bili 1.500 litara mjesečno da bi godinu dana nakon toga četiri puta povećali kapacitet i sada funkcionišemo sa 4.000 do 5.000 litara mjesečno. Naše tržište je Brčko, Tuzla, Bijeljina i Orašje, a imamo u planu proširenje prodaje i na Sarajevo, Banju Luku i zimski centar Jahorina", rekao je Kosta Stevanović.

On navodi da je filozofija zanatskog pivarstva kvalitet ispred kvantiteta te da za proizvodnju koristi samo najkvalitetnije sirovine.

"Da bi se vodila zanatska pivara na ovim prostorima morate da imate jako veliku ljubav i entuzijazam ispred svega. Kvalitet je beskompromisan. Iza proizvoda stojimo svojim imenom i prezimenom, a pored ljudskog faktora koji je jako bitan, važna je i oprema. Koristimo opremu renomiranih proizvođača što nas izdvaja u pogledu efikasnosti, konkurentnosti na tržištu i kvaliteta samog piva", dodao je Kosta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što kvalitetne poslovne ideje uz dovoljno znanja i želje mogu donijeti poslovne rezultate.

"Povod ove posjete jeste bio da se upoznam s uslovima rada zanatskih pivara i uopće malih preduzetnika kako bismo kroz intervencije u zakonu mogli prilagoditi uslove poslovanja njihovoj veličini jer, sasvim sigurno, ne mogu odgovoriti svim zahtjevima koji se ispostavljaju industrijskim pivarama i nekim velikim proizvođačima. Svakako je neophodno da intervenišemo na zakone i da im omogućimo uspješan razvoj, ali i unaprijedimo postojeći program samozapošljavanja", istakao je gradonačelnik.

Zanatska pivara "Laufer", porodični biznis smješten u Brčkom, kupcima trenutno nudi svijetlo pivo gornjeg vrenja i pšenično pivo, a kako ističu, ove zime će ponudu proširiti i tamnim pivom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti