Lokalne zajednice bez novca za nabavku zaštitne opreme za izbore

20.09.2020. 08:12 / Izvor: BHRT
Lokalne zajednice bez novca za nabavku zaštitne opreme za izbore

Dok je 15. novembar sve bliže, vremena za raspisivanje tendera za nabavku zaštitne opreme više nema.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijestila je lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini da imaju obavezu da osiguraju maske i dezinfekcijska sredstva, kao i ostalu zaštitnu opremu neophodnu za glasanje u uslovima pandemije koronavirusa, međutim, mnoge lokalne zajednice za to nemaju novca.

Dok je 15. novembar sve bliže, vremena za raspisivanje tendera za nabavku zaštitne opreme više nema. Zabrinjava šutnja državnih organa vlasti, što je primoralo CIK da uputi dopise lokalnim zajednicama od kojih se traži da nabave zaštitnu opremu za izbore, a pozivajući se na član zakona koji obavezuje sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini da pomažu izbornim organima.

"Taj dan ćemo u prometu imati milion i po do dva miliona ljudi i to može biti novi klaster. Smatramo da bi bilo krajnje ozbiljno da se sredstva osiguraju. Mi to nemamo u svom proračunu, ali država mora da se stara za živote svojih građana”, kazao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH rekao je Bakalar.

Zahtjev CIK-a zabrinuo je mnoge načelnike opština koje ionako imaju velike gubitke u kasama zbog pandemije koronavirusa.

Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica kaže da je budžet Gračanice o izvršenju za 6 mjeseci kratak za tri miliona, samo kada je riječ o prihodima za milion i nešto, možete misliti sada dodatnih 30 miliona.

"Mi smo uredno obezbijedili više od 100 hiljada za finansiranje biračkih odbora i izborne komisije, ali moraćemo se na kraju odreci nečega da zaštitimo građane prilikom izbora”, kazao je Helić.

Bojo Gašanović, načelnik Općine Istočni Stari Grad smatra da je problem što su budžeti zaista na rezervama. "Zbog korone punjenje budžeta nekih 40 manje od PDV-a, i ne znamo iz kojih sredstava to da uradimo, ali u svakom slučaju pokušaćemo to da riješimo, naglasio je Gašanović.

Sa epidemiološkog gledišta zadržavanja građana na biračkim mjestima moraju biti minimalna, a provođenje zaštitnih mjera maksimalno.

“Relativno kratko traje sam proces glasanja, uz identifikaciju koju vrši birački odbor i sam proces glasanja, odnosno ubacivanja listića u glasacku kutiju. Članovi biračkih odbora u tom segmentu imati dodatnu ulogu u smislu nadzora cijele epidemiološke situacije, provođenju mjera, upozoravanju građana da moraju nositi maske unutra prilikom glasanja i izlaska, držanje distance u redovima, dezinfekcija ruku”, objasnio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Da ni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini ne mogu proći bez komplikacija i nemara državne vlasti, pokazuje činjenica da nemaju sluha čak ni na zahtjev CIK-a da zaštite svoje građane. Jedno je sigurno – glasanje mora proteći uz maksimalno poštivanje zaštinih mjera, kako bismo izbjegli porast broja oboljelih kao što je to bio slučaj u Srbiji i Crnoj Gori nakon izbora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti