Upitno prijavljivanje srbijanske firme na tender za montažu respiratora u BiH

22.09.2020. 08:16 / Izvor: Oslobođenje
Upitno prijavljivanje srbijanske firme na tender za montažu respiratora u BiH

Zanimljivo je da je BiH respiratore pod istom šifrom ACM812A dobila i u donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Firma Markonis-Medic d.o.o. iz Niša se najvjerovatnije neće prijaviti na novi tender za instaliranje i puštanje u rad 100 respiratora koje je za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji kupila Vlada FBiH za 10,5 miliona KM preko firme FH Srebrena malina.

Logistička podrška

Iako su iz ove srbijanske firme ranije iskazali spremnost da se uključe u ovaj posao, kao što je poznato, nisu se prijavili na tender jer su za njega, kako kažu, kasno saznali. Sada su se, izgleda, predomislili, pa se neće prijaviti ni na novi tender.

"Firma Markonis-Medic poseduje registraciju uređaja ACM812A u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Bilo je kontakta od Federalne uprave civilne zaštite u vezi s instaliranjem i puštanjem u rad respiratora ACM812A. Markonis-Medic poseduje tehničke i kadrovske kapacitete da ovakav projekat odradi, ali nismo sigurni da li ćemo se prijavljivati na poziv, odnosno tender ukoliko bude raspisan zbog obima posla koji trenutno imamo, a takav projekat zahteva dosta planiranja i logističke podrške", rekao je za Oslobođenje Mladen Kosović, direktor prodaje u firmi Markonis-Medic.

Podsjetimo, na tender koji je objavio FUCZ za LOT 1- transport, instalacija, servis prilikom puštanja u rad, puštanje u rad, obuka osoblja za respiratore ACM812A, nije stigla nijedna ponuda. Za LOT 2, koji se odnosi na zakonsku verifikaciju respiratora, stigla je samo jedna ponuda od verifikacionog laboratorija Verlab Sarajevo, koja je, ujedno, i prihvaćena. Ukupna cijena ponude sa PDV-om iznosi 40.014 KM.

Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a, kaže za Oslobođenje da je zatečen informacijom koju je saznao od nas, da su Nišlije odustale od namjere da se prijave na tender.

"Nemam tu informaciju koju vi imate. Ali gledajte, nećemo nikoga prisiljavati. Mi se želimo obratiti svim firmama u okruženju, pošto u BiH nema ovlaštenog predstavnika, pa i u EU koje ispunjavaju te uslove, da izvrše instalaciju respiratora ACM812A. Prema našim informacijama, ti uređaji su prodavani i u Francuskoj, Španiji i mi ćemo se tim firmama obratiti. Ako ne bude raspoloženja u tom smislu, ako je to svima prekomplikovano, onda ćemo tražiti drugo rješenje. Samo nam nije rješenje da ti uređaji stoje u skladištu. Oni su namijenjeni da se koriste u bolnicama i mi ih trebamo na adekvatan način instalirati i postaviti", rekao nam je Kadribegović, dodajući da će vjerovatno u toku ove sedmice objaviti novi tender.

Zanimljivo je da je BiH respiratore pod istom šifrom ACM812A dobila i u donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Riječ je o 40 takvih uređaja koji su prije nekoliko dana podijeljeni bolnicama u BiH.

Infektolog Ednan Drljević, koji radi u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", ranije je kazao da su u ovoj ustanovi dobili dva takva uređaja, ali da se ne mogu koristiti u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa, jer nemaju za to potreban dodatak koji se ne može ni kupiti jer nemaju servis. Zbog toga će ove respiratore koristiti na drugim pacijentima.

Optužnice nema

Da se kupljeni respiratori ne mogu koristiti za liječenje pacijenata inficiranih Covid-19, utvrđeno je stručnim vještačenjem koje je naložilo Tužilaštvo BiH.

U nalazu je konstatovano da kupljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije među koje spadaju i pacijenti oboljeli od koronavirusa.

Tužilaštvo BiH je 4. maja preuzelo rad na ovom predmetu, u kojem su osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, TV voditelj i vlasnik firme FH Srebrena malina Fikret Hodžić i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. No, optužnice nema, a sami advokati optuženih nakon ročišta su istakli da Tužilaštvo ne raspolaže dokazima kojima bi dokazalo krivično djelo.

Stotinu respiratora na koje je spiskano 10,5 miliona KM mjesecima se nalazi u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti