256.000 eura za jačanje i promociju podvodnog turizma u HNŽ-u

23.09.2020. 10:25 / Izvor: Fena
256.000 eura za jačanje i promociju podvodnog turizma u HNŽ-u

Ukupni budžet projekta iznosi 1,016,778 eura, dok je predviđeni iznos sredstava za Turističku zajednicu HNŽ-a 256.602 eura.

Prvi projektni sastanak partnera iz BiH, Hrvatske i Crne Gore na projektu "Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude" (WRECKS4ALL) održan je 18. rujna na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

Glavni cilj projekta je doprinijeti jačanju i diversifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu regije istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju podvodnih brodskih olupina, priopćeno je iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Sastanku u Kotoru prisustvovali su članovi radnog tima partnerskih institucija na projektu, i to Turističke organizacije Općine Bar, Turističke zajednice HNŽ-a, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog pomorskog muzeja Split, a koji su istaknuli kako očekuju da će navedeni projekt u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine regije, njenoj evidenciji i zaštiti, kao i promociji ovog, po njihovim riječima, značajnog segmenta suvremene turističke ponude.

Planirano je, također, na regionalnom nivou predložiti najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će osigurati konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ovim dvogodišnjim projektom, čija je implementacija počela 15. kolovoza ove godine, rukovodit će Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore.

Ukupni budžet projekta iznosi 1,016,778 eura, dok je predviđeni iznos sredstava za Turističku zajednicu HNŽ-a 256.602 eura. Financiranje ovog projekta odobreno je od Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Projekt će podržati razvoj pametnog i održivog rekreativnog ronilačkog turizma zasnovanog na podvodnom kulturnom nasljeđu omogućujući pristup široj javnosti kroz inovativne digitalne tehnologije, potaknut će se uspostavljanje transnacionalnih tematskih ruta za ronjenje duž povijesnih navigacijskih ruta što ima za cilj povezivanje zemalja u regiji Istočnog Jadrana na osnovu njihovog podvodnog kulturnog nasljeđa, unaprjeđujući zaštitu, razumijevanje i uživanje, istovremeno povećavajući atraktivnost turističkih ekonomija regije u cjelini koje govore o vezama i jedinstvu regije.

"Ono što projekt WRECKS4ALL izdvaja je inovativni pristup koji se ogleda kroz digitalizaciju podvodne kulturne baštine. Inovativno 3D fotogrametrijsko mapiranje podvodnih brodskih olupina predstavlja metodu za njihovo očuvanje, monitoring i dostupnost široj javnosti kroz virtualnu (VR) i proširenu stvarnost (AR), internet platforme i virtualni obrazovni pristup", navodi se u priopćenju.

Osim niza aktivnosti i definiranih izlaznih proizvoda tijekom njegove implementacije, ovim projektom predviđene su adaptacije prostorija Kluba Brodari u Mostaru, u kojima će se, kako kažu, prilagoditi izložbeni prostor za potrebe održivosti projekta i stvaranje nove turističke ponude, a također će se osigurati oprema za dubinsko ronjenje, podvodno snimanje i VR/AR oprema za izložbeni prostor na fakultetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti