ArcelorMittal će ispuniti skoro sve zahtjeve Okolinske dozvole do kraja 2020.

23.09.2020. 15:59 / Izvor: Akta.ba
ArcelorMittal će ispuniti skoro sve zahtjeve Okolinske dozvole do kraja 2020.

To znači da su emisije prašine sa Sinter mašine br. 6 ispod 10 mg/Nm3 što je povoljnije i od evropskih normi.

U kompaniji ArcelorMittal Zenica danas je obilježen završetak investicija u dva izuzetno značajna projekta za zaštitu okoliša u Zenici.

Riječ je o projektu ugradnje Drugog hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija i o dugoočekivanom projektu Sekundarnog otprašivanja na BOF Čeličani. Ovim projektima, zajedno sa ugradnjom novih gasnih kotlova od strane Toplane Zenica, ArcelorMittal Zenica će do kraja 2020. godine ispuniti gotovo sve zakonske obaveze vezane za okolinsku dozvolu .

Hibridni filter na sinter mašini br. 6 je ujedno i Drugi hibridni filter u pogonu Aglomeracija. U junu 2018. godine Kompanija je najavila nastavak realizacija projekta sa kompanijom FLSmidth iz Danske koja je u 2017. godini pustila u rad hibridni fiter na Sinter mašini br.5, prvi te vrste u svijetu. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 5 milijuna KM, a danas se sa zadovoljstvom može potvrditi da je projekat ispunio sve garantirane performance.

To znači da su emisije prašine sa Sinter mašine br. 6 ispod 10 mg/Nm3 što je povoljnije i od evropskih normi, a daleko ispod zakonske granice u Bosni i Hercegovini koja iznosi 50 mg/Nm3, tako da ovi filteri osiguravaju znatno povoljnije stanje nego što je to propisano domaćom legislativom.

Projekat Sekundarnog otprašivanja konvertora na BOF čeličani je projekat čiji završetak realizacije mi u Kompaniji već dugo priželjkujemo i koji je jedan od najzahtjevnijih projekata zaštite okoline u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Nakon započinjanja ovog projekta još u decembru 2014. godine, došlo je do njegovog zastoja uslijed bankrota izvođača odgovornog za njegovu implementaciju, firme STG.  Međutim, Kompanija je i dalje tragala za rješenjem, te uradila novi prošireni tender, na osnovu koga je potpisan ugovor sa trenutnim ugovarateljom Ekoplant iz Italije u oktobru 2017.

Tako je projekat prošao kroz niz promjena, od promjene ugovaratelja do promjena u obimu poslova, čime  se osim obezbjeđenja sekundarnog otprašivanja na konvertorima osiguralo i otprašivanje hale miksera, kazanske peći i prevrtača međukazana.

Prema našem planu, projekat je trebao biti završen ranije ove godine, ali zbog izbijanja pandemije virusa COVID-19, kasnio je tri mjeseca.

Sada je ovaj projekat priveden kraju u smislu završetka ugradnje kompletne opreme, u vrijednsti preko 10 miliona KM. Trenutno je u toku proces puštanja cjelokupnog sistema u rad, njegovog prilagođavanja i dokazivanje parametara, a sve to se planira završiti prije kraja 2020. godine.

"Mi u Kompaniji smo veoma zadovoljni što što će naša ulaganja dati značajan doprinos poboljšanju stanja okoliša u gradu Zenici. Ova dva ključna projekta, zajedno sa projektom Toplana Zenica, višestruko su važni kako za Kompaniju, tako i za sve građane Zenice. Njihovim završetkom u 2020. godini bit ćemo u skladu sa svim najvažnijim zahtjevima Okolinske dozvole. ArcelorMittal Zenica je opredjeljena da nastavi biti jedan od vitalnih pokretača bosanskohercegovačke privrede, sa učešćem u BDP-u više od dva posto, izvoznika broj jedan, što postiže već godinama,  te odgovoran član lokalne zajednice u kojoj živi i radi. Proizvodnja čelika u Zenici je stara gotovo 130 godina, a mi činimo sve da se ona nastavi još dugi niz godina koje su pred nama", rekao je generalni direktor ArcelorMittal Zenica, Nikhil Mehta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti