Koč: Autoput će stabilizirati regiju

24.09.2020. 09:56 / Izvor: Fena
Koč: Autoput će stabilizirati regiju

Koč kaže da Turska, kao inicijator projekta o izgradnji autoputa, pažljivo prati proces do kojeg je stigao vrlo važan projekt.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč, u intervjuu za "Dnevni avaz", ocijenio je da će projekt izgradnje autoputa kojim će se povezati Sarajevo i Beograd dovesti će do učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji.

Koč kaže da Turska, kao inicijator projekta o izgradnji autoputa, pažljivo prati proces do kojeg je stigao vrlo važan projekt, koji se sastoji od različitih etapa između Sarajeva i Beograda.

"Ovaj projekt kojim će se Sarajevo i Beograd povezati jednim prstenom, osim ekonomske i socijalne koristi, dovest će do učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji, što je i bio temeljni cilj Turske u donošenju ove inicijative", kaže on.

Međutim, naveo je, u proteklom periodu COVID-19 pandemija, sa svojim negativnim utjecajem na globalnom nivou, nažalost, dovela je i do zastoja u radovima na autoputu Sarajevo - Beograd.

"S druge strane, u trenutnoj fazi će se radovi na eksproprijaciji trase autoputa nastaviti i vidimo da se taj proces prati", rekao je Koč.

On vjeruje da će zastoji u procesu gradnje biti prevazideni što je prije moguće.

"S druge strane, realizacija ovog projekta će ne samo povećati regionalnu saradnju već će dati i primjer u kontekstu budućnosti BiH da Predsjedništvo BiH, u kojem su predstavnici tri konstitutivna naroda, može zajedničkim odlukama realizirati inicijative, što će predstavljati značajno ulaganje u prosperitetnu i stabilnu budućnost države", rekao je, između ostalog, turski ambasador.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti