Srednjovjekovni grad Sokolac se priprema za turističko tržište

24.09.2020. 09:54 / Izvor: Akta.ba
Srednjovjekovni grad Sokolac se priprema za turističko tržište

Turistička zajednica Grada Bihaća povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma juččer je u gradu Sokolac predstavlila četiri nova infrastrukturna projekta.

Turistička zajednica Grada Bihaća povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma jučer je u gradu Sokolac predstavlila četiri nova infrastrukturna projekta čijom će realizacijom Sokolac biti korak bliže da se otvori posjetiteljima i postane jedan od novih turističkih brendova grada na Uni.

Prisutnim medijima projekte su prezentirali predstavnici Rotary kluba Bihać Mirsad Bašić i Almir Kurtović, Adnan Mekić - predsjednik Turističkog klastera Una i Armin Amidžić - vd direktor TZ Bihać.

Radi se o projektima koji se realiziraju u suradnji sa više donatora, poput projekta dovođenja strujnog priključka do Sokolačke kule u suradnji sa Gradskom upravom grada Bihaća, što je preduvjet za mnoge druge projekte čija realizacija ovisi upravo o postojanju elektro mreže, zatim unaprijeđenju infrastrukture na postojećoj trim stazi Debeljača koji se realizira sa Rotary klubom Bihać, a u okviru kojeg će ova staza dobiti novo odmorište sa spravama za vježbanje, kao i dvije ljubavne klupe sa pogledom na grad Bihać.

Turistička zajednica vlastitim sredstvima pokreće projekat postavljanja rasvjetnih stubova od naselja Sokolac pa sve do Kule, a na koji je planirano postavljanje solarnih svjetiljki s ciljem dodatnog propagiranja ekološke svijesti u ovoj destinaciji.

Četvrti i najvažniji projekat koji je predstavljen je projekat izgradnje srednjovjekovne pozornice koji zajedno sa TZ Bihać podržava razvojni projekat Market Makersi, financiran od strane Vlade Švicarske, a koji će ovaj grad otvoriti za predstave i razne zabavne sadržaje, te staviti na raspolaganje svim udruženjima, grupacijama i pojedincima koji će na ovoj lokaciji moći predstaviti svoja djela i ideje, te mu na taj način udahnuti jedan sasvim novi život.

"Po okončanju ovih projekata, javnosti ćemo predstavit novi brend koji smo nazvali "SOKA kulturna scena", a s kojim će se ovaj srednjovjekovni grad u budućosti predstaviti na turističkom tržištu. Ovo je naredni korak ka oživljavanju našeg kulturno historijskog spomenika. Više od hiljadu godina historije, mitova i legendi dobit će ljetnu pozornicu na kojoj će se pisati nova kulturna, umjetnička i zabavna budućnost turističke ponude grada Bihaća", kazao je vd direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

 
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA BIHAĆA POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA TURIZMA PREDSTAVILA ČETIRI NOVA PROJEKTA U SREDNJOVJEKOVNOM GRADU SOKOLAC

Turistička zajednica Grada Bihaća povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma danas je u gradu Sokolac predstavlila četiri nova infrastrukturna projekta čijom će realizacijom Sokolac biti korak bliže da se otvori posjetiteljima i postane jedan od novih turističkih brendova grada na Uni. Prisutnim medijima projekte su prezentirali predstavnici Rotary kluba Bihać Mirsad Bašić i Almir Kurtović, Adnan Mekić - predsjednik Turističkog klastera Una i Armin Amidžić - vd direktor TZ Bihać. Radi se o projektima koji se realiziraju u suradnji sa više donatora, poput projekta dovođenja strujnog priključka do Sokolačke kule u suradnji sa Gradskom upravom grada Bihaća, što preduvjet za mnoge druge projekte čija realizacija ovisi upravo o postojanju elektro mreže, zatim unaprijeđenju infrastrukture na postojećoj trim stazi Debeljača koji se realizira sa Rotary klubom Bihać, a u okviru kojeg će ova staza dobiti novo odmorište sa spravama za vježbanje, kao i dvije ljubavne klupe sa pogledom na grad Bihać. Turistička zajednica vlastitim sredstvima pokreće projekat postavljanja rasvjetnih stubova od naselja Sokolac pa sve do Kule, a na koji je planirano postavljanje solarnih svjetiljki s ciljem dodatnog propagiranja ekološke svijesti u našoj destinaciji. Četvrti i najvažniji projekat koji je danas predstavljen je projekat izgradnje srednjovjekovne pozornice koji zajedno sa TZ Bihać podržava razvojni projekat Market Makersi, financiran od strane Vlade Švicarske, a koji će ovaj grad otvoriti za predstave i razne zabavne sadržaje, te staviti na raspolaganje svim udruženjima, grupacijama i pojedincima koji će na ovoj lokaciji moći predstaviti svoja djela i ideje, te mu na taj način udahnuti jedan sasvim novi život. „Po okončanju ovih projekata, javnosti ćemo predstavit novi brend koji smo nazvali „SOKA kulturna scena“, a s kojim će se ovaj srednjovjekovni grad u budućosti predstaviti na turističkom tržištu. Ovo je naredni korak ka oživljavanju našeg kulturno historijskog spomenika. Više od hiljadu godina historije, mitova i legendi dobit će ljetnu pozornicu na kojoj će se pisati nova kulturna, umjetnička i zabavna budućnost turističke ponude grada Bihaća„ kazao je vd direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić. #pUNAzivota #VisitBihac #OdmoriuBihacu #SOKA

Posted by VisitBihac on Wednesday, September 23, 2020

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti