NISU PLANIRANI BUDŽETOM

Ove godine nema turističkih vaučera, najavljeni novi programi

11.04.2023. 07:47 / Izvor: Federalna.ba
turizam

Uprkos velikom interesovanju građana, novac za turističke vaučere ove godine nije planiran u Budžetu Federacije BiH.

Uprkos velikom interesovanju građana, novac za turističke vaučere ove godine nije planiran u Budžetu Federacije BiH. Konkretno, Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije predvidjelo 200 maraka za turističke vaučere za građane - ipak, najavili su nove programe.

Vlada je 2022. godine, u doba pandemije, u okviru svojih programa i uslijed inflacije, pružila pomoć stanovništvu dodjelom turističkih vaučera čiji je iznos bio 200 maraka. Međutim, u rebalansu budžeta za 2023. godinu, koji je čak za 20,1% veći od prošlog, vaučeri nisu planirani. Kako navode iz resornog ministarstva, to im ove godine nije prioritet, ali kažu, rade na novim projektima.

"Jedno od strateskih prioriteta Strategije razvoja jeste razvoj poduzetništva u turistističko-ugostiteljskom sektoru, a Strategija turizma jeste razvoj avanturističkog turizma. Upravo zbog toga smo omogućili da naši poduzetnici u turističko-ugostiteljskom sektoru mogu uzeti beskamatni kredit u Razvojnoj banci – dakle, Ministarstvo će finansirati kamatu. Drugi program jeste podrška avanturističkom turizmu i manifestacijama i taj javni poziv je u toku", navodi ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo (SBB).

Time će privredni subjekti koji se bave ovim djelatnostima podići kvalitet svojih usluga, čime bi turiste približili ruralnom turizmu, istakli su iz Turističke zajednice HNK-a.

"Ono što imamo su predivni predjeli i mogućnosti za outdoor turizam, za mogućnosti bavljenja sportom, pripremama za sportske ekipe. Naše rijeke i jezera mogu razvijati te aktivnosti, koji se inače mogu na tim resursima odvijati", ističe Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK-a.

Ovu projektnu aktivnost ministarstva pozdravljaju i u Unsko-sanskom kantonu, naročito jer je, kako navode, bila prepoznata još prošle godine.

"Ona će omogućiti našim turističkim zajednicama, odnosno našim ugostiteljima da se brendiraju i izađu na strano tržište, da se predstave putem sajmova, gdje mogu putem tog javnog poziva aplicirati za određena sredstva te sigurno doprinijeti promociji grada Bihaća, USK-a, države BiH", kaže Adnan Mekić, predsjednik Turističkog klastera Una-Sana.

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH za turističko ugostiteljske manifestacije izdvojit će 300 hiljada, a za avanturistički turizam 700 hiljada maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti