Protiv mostarskog gradonačelnika podnijeta prijava zbog ilegalne gradnje

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Protiv mostarskog gradonačelnika podnijeta prijava zbog ilegalne gradnje

Razlog podnošenja kaznene prijave je kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi.

24.09.2020. 13:22 / Izvor: bljesak.info

Predstavnik stanara Bijelog brijega Mario Ćosić danas je podnio kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog kako navode ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena.

"Bešlića smatramo najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a što obojica odlično znaju. Objekt od šest katova nikao je na mjestu prizemnice, koja je srušena, dok je po postojećim planovima bila moguća samo manja rekonstrukcija. Treći, a ne i najmanje važan u lancu odgovornosti je inspektor Šarić, koji je izlazio na teren, a propustio utvrditi sve propuste koje su prilikom gradnje napravili investitori", navodi se u kaznenoj prijavi.

Razlog podnošenja kaznene prijave, a što su u istoj i naveli je kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi.

"Navedene osobe su izdale nezakonite dozvole, pogodujući isključivo investitoru Joks d.o.o zastupanog po direktoru Robert Ivanković kod izgradnje stambenog poslovnog objekta kršeći zakone i regulacijski plan na štetu vlastitih građana, koje su izostavili iz procesa izdavanja dozvola. Nadalje, postupajući urbanističko-građevinski inspektor, iako je zakonski morao, nije stavio van prometa nezakonitu urbanističku suglasnost. Urbanističko-građevinski inspektor nije niti utvrdio da se investitor nije držao urbanističko tehničkih uvjeta, kao i linije prizemlja kod izgradnje stambenog poslovnog objekta. Podsjećamo da na lokaciji označenoj kao k.č. 2562/5 (nova k.č. 1439 i k.č. 1438/1) k.o. Mostar (Mostar II) u Ulici Kneza Mislava Bijeli brijeg s postojećim individualno-stambenim objektom, katnosti P, površine u osnovi 131,30 m2, nije planirana izgradnja novog objekta, pa tako ni izgradnja 'kolektivno stambenog poslovnog objekta'", naveli su između ostalog u prijavi.

Uz kaznenu prijavu priložili su i obujnu dokumentaciju; izvod iz regulacijskog plana, dopise Ministarstva graditeljstva HNŽ-a koje je vratilo Gradskoj upravi Mostara dozvole na preispitivanje, te utvrdilo da je na Bijelom Brijegu kršen zakon.

Inače, kvaliteta života stanara Bijelog Brijega, kako pišu, debelo je narušena, a samim time mnogi, koji imaju gdje i preseljavaju.

"Megalomanski objekt zatvorio je svjetlost, suzio ulicu na uličicu, a zbog svakodnevne buke i zatvaranja ulice pozivaju i policiju. Nade polažemo u Tužiteljstvo, da utvrdi tko je i kako, te zbog čega izdavao protuzakonite i protupropisne dozvole, temeljem kojih se zablokirano naše naselje", navodi Ćosić govoreći o podnošenju kaznene prijave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti