Analizirani sudski postupci koji opterećuju budžet opštine Kozarska Dubica

24.09.2020. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Analizirani sudski postupci koji opterećuju budžet opštine Kozarska Dubica

Govoreći o infrastrukturnim projektima, a prvenstveno izgradnji brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica, Govedarica je rekao da je Vlada već pokrenula pitanje izrade projektne

Glavni republički pravobranilac Milimir Govedarica izjavio je jučer da su analizirani određeni sudski postupci iz prethodnog perioda koji opterećuju funkcionisanje opštine Kozarska Dubica i da se sagledava način uključivanja i drugih institucija u provjeravanje i ponavljanje tih postupaka.

"Sagledavamo način uključivanja i drugih institucija u provjeravanje i ponavljanje određenih postupaka", rekao je Govedarica tokom radnog sastanka sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i savjetnikom srpskog člana predsjedništva BiH Milanom Ljepojevićem.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, a prvenstveno izgradnji brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica, Govedarica je rekao da je Vlada RS-a već pokrenula pitanje izrade projektne dokumentacije, u čemu aktivno učestvuje Pravobranilaštvo.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da su tema sastanka bile sudske presude koje su budžet opštine opterećivale u prethodnom periodu, te eksproprijacija i izrada glavnog tehničkog projekta za izgradnju brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica i stečajni postupak u preduzeću "HPK" u Kozarskoj Dubici.

"Što se tiče sudskih presuda, radi se o velikim sumama novca, a te tužbe potiču iz vremena prije mog mandata. Riječ je o različitim pojedincima, institucijama, firmama, čak i političkim strankama koje su po različitim osnovama do sada iz opštinskog budžeta uzele više od 3.200.000 KM, što je trećina opštinskog budžeta", izjavio je Reljić novinarima.

On je naveo da tom iznosu treba dodati i pet miliona KM obaveza po osnovu kredita.

"Ukupno je u ove četiri godine više od osam miliona KM otišlo na servisiranje ove dvije stavke. To strašno opterećuje naš rad i mi u ove četiri godine nismo raspolagali sa četiri nego sa tri budžeta", naglasio je Reljić.

Prema njegovim riječima, to se negativno reflektovalo na rad opštine Kozarska Dubica i svih pojedinaca, organizacija i preduzeća koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, uključujući i invalide, borce, studente i sve ostale kategorije.

"Upravo zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske i razumijevanju našeg vrha, mi smo uspjeli da sačuvamo naš budžet likvidnim i uspjeli da održimo svoje redovne aktivnosti", rekao je Reljić.

Reljić je istakao da opština Kozarska Dubica ima aposolutnu podršku kada je riječ o izgradnji brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica i situaciji u preduzeću "HPK" i naglasio da očekuje da se i o tim pitanjima nađu adekvatna rješenja.

"Mi u opštinskoj upravi spremamo nekoliko mjera na osnovu zakonskih rješenja koja se tiču tih sudskih presuda i tražićemo apsolutnu zaštitu interesa opštine, uz saglasnost podršku. Pravobranilaštva, da ne bi opštinski budžet dolazio u poziciju da upada u ove probleme, posebno s obzirom na to da je riječ o dugovima koji datiraju od 2013. do 2016. godine i koje su naš grad gotovo dovele do potpunog kolapsa", rekao je Reljić.

On je dodao da opština Kozarska Dubica neće propasti u finansijskom smislu zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske.

"Mi ćemo učiniti sve i angažovati sve naše kapacitete da očuvamo naš budžet stabilnim, odnosno likvidnim", dodao je Reljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti