Skupština KS dala saglasnost na Prijedlog sporazuma o rješavanju problema GRAS-a

29.09.2020. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Skupština KS dala saglasnost na Prijedlog sporazuma o rješavanju problema GRAS-a

Obaveza je i obezbijediti podršku preduzeća i Sindikata uposlenika u realizaciji svih projekata investiranja u javni linijski prevoz putnika.

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je saglasnost na Prijedlog sporazuma o rješavanju problema preduzeća KJKP “GRAS” d.o.o. Sarajevo, čije je poslovanje ugroženo nedavnom blokadom računa, ali i dugogodišnjim nagomilanim problemima koji su rezultirali velikim finansijskim dugovanjima po više osnova.

U predloženom Sporazumu, koje su pripremili Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja, navedeni su glavni problemi u poslovanju preduzeća, utvrđene obaveze Kantona Sarajevo i KJKP “Gras” kao sporazumnih strana i načini njihovog provođenja, u cilju stabilizacije stanja u preduzeću kao i postupnog rješavanja problema kroz kratkoročne i dugoročne mjere.

Ministarstvo saobraćaja, nakon što je sagledalo više mogućnosti kako postupiti u ovoj situaciji, došlo je do zaključka da je deblokada računa moguća obezbjeđenjem sredstava od osnivača preduzeća, odnosno Kantona Sarajevo, kao i postizanjem Sporazuma sa svim subjektima koji imaju svoja potraživanja od KJKP “Gras”.

Najveći problemi, koji ugrožavaju poslovanje ovog preduzeća i obavljanje komunalne djelatnosti javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo, su dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u iznosu od oko 33.660.000,00 KM, dugovanja po osnovu osnovnog duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH od oko 90.440.000,00 KM, dugovanja prema uposlenim radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa kolektivnim ugovorom za oblast komunalne privrede u iznosu od oko 20.000.000,00 KM, te tužbe KJKP “GRAS” protiv Kantona Sarajevo u iznosu većem od 300.000.000,00 KM.

Takođe se konstatuje da predstoji donošenje optimalne organizacione strukture preduzeća kroz njegovo restruktuiranje, da je nedovoljan broj voznih jedinica, da je tramvajska pruga u lošem stanju. Ističe se također i problem neadekvatnog sistema naplate karata i upravljanja javnim prevozom, nedovoljno planiranje sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za prevoz subvencioniranih kategorija korisnika i pokrića gubitaka iz prethodnih godina, kao i problem nepostojanja generalne licence prevoznika koju KJKP “GRAS” ne može produžiti zbog dugovanja za poreze i doprinose.

Sporazumom su utvrđene obaveze sporazumnih strana, odnosno KJKP “GRAS” i Kantona Sarajevo.

Obaveza KJKP “Gras” je da postigne sporazum sa radnicima preduzeća koji imaju tužbe prema preduzeću na način da se zaključi sporazum o isplati obaveze osnovnog duga na rate i uz uslov da radnici odustanu od svojih potraživanja za kamate. Također je obaveza preduzeća da povuče sve tužbe pokrenute protiv Kantona Sarajevo uz izjavu da ne postoji mogućnost ponovnog pokretanja tužbe po istom osnovu.

Uprava preduzeća i Sindikat uposlenika će pristati na bezuslovno provođenje restruktuiranja preduzeća KJKP “GRAS” kroz optimiziranje broja uposlenih i donošenje optimalne organizacione strukture u skladu sa Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo od 31.07.2017. godine kojom su utvrđene mjere za reorganizaciju i sanaciju KJKP “GRAS” i preporukama Studije o restruktuiranju preduzeća koja je urađena uz pomoć Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Obaveza je i obezbijediti podršku preduzeća i Sindikata uposlenika u realizaciji svih projekata investiranja u javni linijski prevoz putnika.

Prema ovom sporazumu, Kanton Sarajevo se obavezuje da će planirati dodatna sredstva u budžetima Kantona Sarajevo za period 2021-2030. godina za rješavanje navedenih dugovanja GRAS-a u ukupnom iznosu od 150.000.000,00 KM, odnosno u minimalnom iznosu od 15.000.000,00 KM godišnje.

Kanton će i investirati sredstava u kapitalne projekte iz oblasti javnog prevoza putnika u periodu 2021-2025. godina u minimalnom iznosu od 110.000.000,00 EUR (210.514.130,00 KM).

Također će Kanton planirati redovna sredstva za subvencije javnog prevoza putnika i pokriće gubitka KJKP “GRAS” za period 2021-2030. godina u minimalnom iznosu od 30.000.000,00 KM godišnje.

Obaveza Kantona je i planiranje dodatnih sredstava u Budžetu za 2020. godinu u minimalnom iznosu od 5.660.000,00 KM za izmirenje dijela obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne Hercegovine po tužbama radnika zbog radnih sporova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti