Košarac: Insistirati na zakonitom postupanju graničnih veterinarskih inspektora

29.09.2020. 07:47 / Izvor: Akta.ba
Košarac: Insistirati na zakonitom postupanju graničnih veterinarskih inspektora

On je izrazio zahvalnost na promptnom postupanju istražnih organa Agencije SIPA u ovom slučaju.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je akciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva ''Indi'', u kojoj su uhapšena tri granična veterinarska inspektora Ureda za veterinarstvo BiH zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi. 

"Nakon što me je Ured za veterinarstvo BiH obavijestio o indicijama koje su ukazivale na nezakonita postupanja tri veterinarska inspektora, odmah sam zatražio da navedene informacije budu proslijeđene Agenciji SIPA na dalje postupanje, što je i učinjeno", istakao je Košarac. 

On je izrazio zahvalnost na promptnom postupanju istražnih organa Agencije SIPA u ovom slučaju. 

"Ukoliko se dokaže da su tri osumnjičena veterinarska inspektora kriva za djela koja im se stavljaju na teret, očekujem da će im biti onemogućen nastavak angažmana u Uredu za veterinarstvo BiH. Politika koju zagovaram je decidno poštovanje zakonskih propisa i nulti stepen tolerancije prema državnim službenicima za koje se utvrdi odgovornost za nezakonito postupanje, jer je potpuno neprihvatljivo da optuženi za zloupotrebu službenog položaja i korupciju rade u državnoj službi", poručio je  Košarac. 

Imajući u vidu neophodnost obezbjeđivanja nesmetanog rada graničnog prelaza na kojem su navedene osobe prethodno izvršavale poslove kontrole, ministar Košarac je naložio Uredu za veterinarstvo BiH da na njihova radna mjesta uputi druge veterinarske inspektore kako ne bi došlo do zastoja u vanjskotrgovinskom prometu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti