Počela realizacija projekta "CeDICo" za podršku izvozno orijentisanim sektorima

01.10.2020. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Počela realizacija projekta 'CeDICo' za podršku izvozno orijentisanim sektorima

Projekt će trajati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 736.129 KM, od čega 535.929 KM finansira Evropska unija.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici započeo je realizaciju projekta i osnivanja resursnog centra "CeDICo" za podršku izvozno orijentisanim sektorima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. 

"CeDICo" će djelovati pri Ekonomskom fakultetu u Zenici u oblasti digitalne transformacije poslovanja malih i srednjih preduzeća te jačanja njihovih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti. 

Projekt će trajati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 736.129 KM, od čega 535.929 KM finansira Evropska unija. 

Projektne aktivnosti su podijeljenje u tri oblasti: aktivnosti u vezi digitalizacije malih i srednjih preduzeća, aktivnosti jačanja njihovih inovativnih kapaciteta i razvoj inovacija i novih proizvoda, kao i aktivnosti u vezi jačanja konkurentnosti te razvoja poslovnog okruženja, u saradnji sa privrednim komorama i nosiocima izvršne vlasti. 

Projekt će se fokusirati na digitalnu transformacije poslovanja kompanija, te inicirati digitalnu transformaciju tržišta rada. Kao rezultat, ciljana preduzeća trebala bi povećati svoj izvoz i prodaju, te kreirati nova radna mjesta. 

"CeDICo" će biti realizovan u okviru projekat "EU4Business" koji je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Njemačka (1,1 miliona eura), saopćeno je iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti