Privremena izmjena režima odvijanja saobraćaja zbog sanacije tramvajske pruge

04.10.2020. 16:25 / Izvor: Akta.ba
Privremena izmjena režima odvijanja saobraćaja zbog sanacije tramvajske pruge

U periodu od 18:00 do 06:00 sati, tj. u periodu slabijeg intenziteta saobraćaja, doći će do obustave saobraćaja na prelazu "S" krivine u cilju ubrzanja radova i izvođenja istih na cijelom području gradilišta.

Na snazi je privremena izmjena režima odvijanja saobraćaja, prilikom izvođenja radova na sanaciji tramvajske pruge na dionici "S" krivina – tramvajsko stajalište "Marijin Dvor".

Prema saopćenju Ministarstva saobraćaja KS, u prva tri dana izvedena je većina radova na prelazu "S" krivine za koju je bila neophodna totalna obustava saobraćaja, kao što su rušenje postojećeg sloja asfalta, rušenje postojećih betonskih ploča u prostoru između šina, rezanje i uklanjanje starih šina, te čišćenje i odvoz iskopanog materijala.

Ostatak radova u dijelu prelaza "S" krivine preko kolovoza će biti moguće izvoditi uz djelimičnu izmjenu režima saobraćaja sa mogućnošću odvijanja istog kroz dvije lijeve saobraćajne trake, u perioda od 06:00 do 18:00 sati.

U periodu od 18:00 do 06:00 sati, tj. u periodu slabijeg intenziteta saobraćaja, doći će do obustave saobraćaja na prelazu "S" krivine u cilju ubrzanja radova i izvođenja istih na cijelom području gradilišta.

Izvođač je prilagodio svoju dinamiku izvođenja radova novonastaloj situaciji, posebice na dijelu "S" krivine, pridržavajući se zavarivanja i ugradnje šina po EU standardima, te je u slučaju niskih temperatura, a zbog specifičnosti sistema varenja šina, koji se inače radi danju, osigurao neophodne mjere pokrivanja šina građevinskim šatorima i vještačko regulisanje temperature šina pomoću toplotnih topova da bi se šine zavarile pri odgovarajućoj temperaturi.

Radovi na sanaciji tramvajske pruge na dionici "S" krivina – tramvajsko stajalište "Marijin Dvor" su podijeljeni na četiri segmenta, i to:

- Prvi segment: Sanacija "S" krivine, predviđeno vrijeme za izvođenje radova 7 do 10 dana;

- Drugi segment; Sanacija pruge od "S" krivine do spoja s ulicom Vrbanja, predviđeno vrijeme za izvođenje radova 45 dana;

- Treći segment; Sanacija pruge u zoni raskrsnice na spoju ulica Zmaja od Bosne i Vrbanja, predviđeno vrijeme za izvođenje radova 3 do 4 dana;

- Četvrti segment: Sanacija pruge od spoja s ulicom Vrbanja do tramvajske stanice Marijin Dvor, predviđeno vrijeme za izvođenje radova 45 dana.

Prva faza izvođenja radova je najsloženija i najzahtjevnija.

U ovoj fazi je bilo predviđeno obustavljanje saobraćaja u ulici Zmaja od Bosne u zoni "S" krivine, kako bi se maksimalno skratio rok izvođenja radova.

U ovoj fazi saobraćaj se obustavlja u potpunosti na pružnom prelazu "S" krivina.

Saobraćaj se preusmjerava u ulicu Franje Račkog, Koste Hermana, Vilsonovo šetalište, Kotromanića i ulicu Hiseta.

Trajanje ove faze je, navodi se, 7 do 10 dana.

Međutim, uslijed značajnijeg poremećaja u odvijanju saobraćaja u ulici Zmaja od Bosne u petak 02.10.2020. godine, kada je u potpunosti bio obustavljen saobraćaj na prelazu "S" krivina i isti bio preusmjeren u ulice Franje Račkog, Koste Hermana, Vilsonovo šetalište, Kotromanića i Hiseta, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je hitno reagovalo i naložilo izvođaču radova izmjenu tehnologije i organizacije izvođenja radova u zoni "S" krivine po cijenu i eventualnog produženja roka izvođenja radova.

Naložena izmjena tehnologije i organizacije izvođenja radova se ogleda u omogućavanju djelimičnog odvijanja saobraćaja, u terminu od 06:00 do 18:00 sati, ulicom Zmaja od Bosne u zoni "S" krivine u krajnje dvije lijeve saobraćajne trake.

Tokom ovog perioda bit će omogućeno i odvijanje saobraćaja alternativnim ulicama Franje Račkog, Koste Hermana, Vilsonovo šetalište, Kotromanića i Hiseta.

U terminu od 18:00 – 06:00 sati će biti potpuna obustava saobraćaja u ulici Zmaja od Bosne u zoni "S" krivine, uz preusmjerenje istog na već utvrđene alternativne saobraćajnice.

U cilju poboljšanja i što manjeg poremećaja u odvijanju saobraćaja tokom izvođenja radova na sanaciji tramvajske pruge djelimično se mijenja i režim odvijanja saobraćaja u ulicama Franje Račkog, Koste Hermana, Vilsonovo šetalište i Kotromanića.

Izmjena se sastoji od sljedećeg:

- Ulica Franje Račkog se cijelom dužinom privremeno pretvara u jednosmjernu ulicu kojom će se saobraćaj odvijati iz smjera ulice Zmaja od Bosne prema Vilsonovom šetalištu, te se zabranjuje parkiranje vozila u ulici Franje Račkog sa desne strane kolovoza cijelom dužinom, kako bi se omogućilo lakše odvijanje jednosmjernog saobraćaja ulicom Franje Račkog u dvije saobraćajne trake;

- Dio ulice Koste Hermana na dionici od raskrsnice sa ulicom Franje Račkog do zgrade Parlamenta BiH se privremeno pretvara u jednosmjernu ulicu kojom će se saobraćaj odvijati iz smjera ulice Franje Račkog, te se zabranjuje parkiranje vozila u ulici Koste Hermana sa desne strane kolovoza cijelom dužinom, kako bi se omogućilo lakše odvijanje jednosmjernog saobraćaja ovim dijelom ulicom Koste Hermana;

  - Dozvoljava se saobraćaj motornih vozila u dijelu ulice Vilsonovo šetalište na dionici od raskrsnice sa ulicom Topal Osman paše do raskrsnice sa ulicom Vrbanja tokom svih 24 sata od ponedeljka 05.10.2020. godine od 00:00 sati do petka 09.10.2020. godine do 24:00 sata tokom izvođenja radova faze 1, i na ovoj dionici se privremeno zabranjuje saobraćaj biciklista biciklističkom trakom tako da se obje saobraćajne trake koriste za odvijanje saobraćaja motornih vozila;

- Ulica Kotromanića se cijelom dužinom privremeno pretvara u jednosmjernu ulicu kojom će se saobraćaj odvijati iz smjera ulice Vilsonovo šetalište prema ulici Hiseta, tako da će se odvijati jednosmjerni saobraćaj ulicom Kotromanića u dvije saobraćajne trake;

- Zabranjuje se ulazak na parking kod Muzeja iz ulice Zmaja od Bosne iz smjera Ilidže da bi se izbjeglo dodatno zagušenje saobraćaja na mjestu izlaska sa ovog parkinga na ulicu Franje Račkog. Za ulaz vozila na ovaj parking koristit će se isključivo samo ulaz iz ulice Franje Račkog.

"Još jednom koristimo priliku da se zahvalimo građanima na razumijevanju i saradnji usljed novonastale situacije prouzročene neminovnom potrebom rekonstrukcije tramvajske pruge. Sve kapacitete smo stavili u službu završavanja radova u što kraćem roku i normalizacije saobraćaja u ovom dijelu grada.", stoji u saopćenju Ministarstva saobraćaja KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti