Firma koja eksploatiše kamen u Podorašcu godinama radi bez dozvole

05.10.2020. 08:01 / Izvor: BHRT
Firma koja eksploatiše kamen u Podorašcu godinama radi bez dozvole

Pristup kamenolomu do skoro je bio zapečaćen žutom trakom. Trake na ulazu sada nema.

Nekoliko eksplozija u proteklih desetak dana uznemirilo je mještane Podorašca kod Konjica koji žive u neposrednoj blizini kamenoloma. Od siline udara oštećene su kuće, a miniranje nije bilo najavljeno. 

Ni potres ni zemljotres, kako su mještani mislili kad su čuli ekslopzije, nego miniranje kamenoloma. Isti strah opisuju svi mještani Podorašca. Fasade su popucale na više mjesta, a nekima i unutrašnji zidovi. Za razliku od ranijih godina, za dvije eksplozije koje su se dogodile prije desetak dana nisu dobili nikakvo upozorenje, a ni sirene se nisu oglašavale. Osim što možda nije etički, to ne bi bilo toliko sporno, da koncesionar, firma “Agi d.o.o.” ima sve neophodne dozvole. A nema, i to od 2011. godine, kada im je zvanično zabranjen rad, što je potvrdilo Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kamenolom u Podorašcu zapečaćen je u februaru 2011. godine, nakon što je rudarska inspekcija utvrdila da “Agi d.o.o” ne posjeduje svu potrebnu dokumentaciju. U kontroli 2012, ustanovljeno je da radovi i dalje traju, a da još nemaju dozvole koja je nedostajala. Nakon toga, sud u Konjicu izrekao je kaznu od 47 hiljada maraka, a to rješenje potvrdio je i Kantonalni sud u Mostaru 2014. godine. Pečat ispekcija nikada nije skinula.

Pristup kamenolomu do skoro je bio zapečaćen žutom trakom. Trake na ulazu sada nema. Put je takođe nedavno asfaltiran, kako bi kamioni mogli lakše da prolaze. Njih je, kažu mještani, sve više.

Da se nešto čudno dešava, među prvima je primijetio saobraćajni policajac iz Konjica, koji nije htio pred kamere. Obišao je kamenolom, vidio da je otpečaćen, a kasnije zaustavio jedan od kamiona firme “Euro-asfalt” iz Sarajeva, koju je “Agi d.o.o” angažovao, te tražio neophodnu dokumentaciju. Vozilo je isključio iz saobraćaja, a o slučaju napravio i službene zabilješke. Sve to završeno je prijavom “Agijevog” advokata policiji i MUP-u, te pozivom na unutrašnju kontrolu. Štetu su advokati procijenili na stotinu hiljada maraka.

Pojašnjenja, kao i njihovu stranu priče tražili smo od firme “Agi d.o.o”, ali do zaključenja ovog priloga nismo dobili nikakav odgovor. Nismo ni od načelnika Opštine Konjic, koga smo pitali da li je upoznat sa činjenicom da se kamenolom minira mimo zakona, kao ni od kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje smo pitali slična pitanja. Iz resornog Ministarstva poručuju da ni “Euro-asfalt” nije smio biti na terenu bez njihove saglasnosti. Mještani Podorašca na sve to kažu da ih politika ne zanima, ali da neki red mora da se zna.

Jedno od interesantnih pitanja je gdje ide šljunak koji se, kako je i zvanično potvrđeno, nelegano vadi iz kamenoloma u Podorašcu i da li je bilo nezakonitog punjenja privatnih džepova. Tlo se ponovo zatreslo, ali tek nakon što je naša ekipa napustila Konjic, a kamen je, kako saznajemo, miniran dva časa nakon što je zvanično najavljeno policiji. Neki od mještana već su angažovali advokata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti