Čelični dio mosta iz filma "Bitka na Neretvi" ide na prodaju

05.10.2020. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Čelični dio mosta iz filma 'Bitka na Neretvi' ide na prodaju

Dijelovi čelične konstrukcije mosta tretirani kao sekundarna sirovina, odnosno otpadno željezo visoke klase.

Upravni odbor JU Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica raspisao je konkurs o prodaji sekundarne sirovine-dijelova čelične konstrukcije mosta u vlasništvu Muzeja.

Dijelovi čelične konstrukcije mosta tretirani kao sekundarna sirovina, odnosno otpadno željezo visoke klase različiti masivni čelični profili izvađeni iz rijeke Neretve a procijenjene količine je 67.840,00 kg.

Azra Đelmo, direktorica Javna Ustanova Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi za Akta.ba je kazala da je riječ o horizontalnoj desnoj rešetkastoj konstrukciji koja je od 1991. godine bila u rijeci Neretvi i sada je izvađena.

“Prodaja ovog dijela konstrukcije spade u završnu fazu pripremnih radova, nakon čega se kreće sa postavljanjem nove konstrukcije koja se izrađuje”, kazala je Đelmo.

Kada je riječ o rekonstrukciji cijelog mosta Đelmo je kazala da su pri kraju pripremni radovi, te da se trenutno završava pjeskarenje postojeće konstrukciji, ali se radi i na izradi nove konstrukcije koja će se montirati na postojeću.

Početna prodajna cijena sekundarne sirovine-dijelova čelične konstrukcije mosta označene u članu II ovog  Oglasa, sa utovarom i transportom od strane kupca do odlagališta uz vaganje istog iznosi 23.744,00 KM a ista je utvrđena vještačenjem sudskog vještaka mašinske struke.

Podsjetimo, Općina Jablanica, kao investitor projekta, početkom godine započela je rekonstrukciju porušenog mosta na Neretvi na ovom lokalitetu. 

Izvođač radova je preduzeće HP Investing iz Mostara, koji je otpočeo sa izvođenjem pripremnih radova.

Ranije potpisanim ugovorom predviđena je nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze,  pjeskarenje i bojenje iste, nabavka i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II klase, sa dvoslojnim premazom, nabavka i ugradnja bukovih impregiranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi vezani za isto.

Finansijer projekta je JP Elektroprivreda BiH, investitor Općina Jablanica, a izvođač radova kompanija HP Investing iz Mostara. Vrijednost cjelokupnog projekta je 1.200.000 KM.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti