Mićić: Tražimo način za izvoz mesa

06.10.2020. 15:00 / Izvor: Akta.ba
Mićić: Tražimo način za izvoz mesa

Mićić je rekao je da je, kada je godina rodna, problem plasman i niska cijena.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da Gradska uprava zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara traži način za izvoz mesa u Tursku i druge države s obzirom da je plasman poljoprivrednih proizvoda, naročito tovnih grla, veoma otežan zbog epidemije virusa korona.

Mićić, koji je danas prisustvovao sastanku o izazovima sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači Semberije, rekao je da je, kada je godina rodna, problem plasman i niska cijena, što je slučaj i ove godine, a ukoliko su vremenski uslovi nepogodni rod izostane.

Tema sastanka, kojem su osim predstavnika gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda prisustvovali predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja grada Bijeljina, bila je i kako poljoprivrednicima pružiti podršku i pripremiti ih za apliciranje prema fondovima EU.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković rekao je da će, uprkos teškoj godini, lokalna uprava nastojati da učini što više za poljoprivrednike i tako im olakša situaciju u kojoj se nalaze.

"Odjeljenje za poljoprivredu formiraće registar svih udruženja iz resora poljoprivrede da bismo narednu godinu dočekali spremni za apliciranje prema EU fondovima. Što se tiče budžeta za poljoprivredu, podsticajne mjere se redovno isplaćuju. Rebalansom budžeta iznos za ove namjene je uvećan sa 1,1 milion KM na 1,6 miliona KM", podsjetio je Trivković.

On je potvrdio da je resorno ministarstvo u Semberiji odobrilo dodatnu kvotu od 200 tovnih grla, osim 1.000 grla koja je "ZP komerc" do sada otkupio od uzgajivača.

Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić ocijenio je sastanak kao značajan pomak u saradnji Gradske uprave i poljoprivrednih proizvođača.

"Očekujemo da će poljoprivreda u Semberiji konačno dobiti mjesto koje joj pripada. Što se tiče interventnog otkupa tovih grla, to je privremena mjera, a osnov zdravog stočarstva predstavlja prije svega jasna politika zaštite domaće proizvodnje", rekao je Bakajlić.

Potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Jovičević naglasio je da je u Semberiji sjetva obavljena na vrijeme, a da su oni koji se bave ugovorenom proizvodnjom ove godine na tržištu bolje prošli nego poljoprivrednici koji proizvode prodaju na pijaci.

"Od proizvedene količine paprika i kupusa nije prodat ni deseti dio, dok su proizvođači lubenice nešto bolje prošli. Što se tiče pomoći Gradske uprave, povrtari očekuju veći budžet namijenjen ovoj grani poljoprivrede", dodao je Jovičević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti