KEMIS BH Lukavac do kraja 2020. godine očekuje rast prihoda za 20 posto

07.10.2020. 12:20 / Izvor: Akta.ba
KEMIS BH Lukavac do kraja 2020. godine očekuje rast prihoda za 20 posto

Lukavačka kompanija Kemis BH već godinama nudi uspješna rješenja u upravljanju otpadom i industrijskom čišćenju.

U prvih šest mjeseci 2020. godine lukavačka kompanija KEMIS BH ostvarila je povećanje prihoda od 20 posto i povećanje dobiti od 5 posto u odnosu na isti period 2019. godine, potvrdio je za Akta.ba direktor Maid Hadžimujić.

"Ostvareni prihod u prvih šest mjeseci iznosi 800.000 KM i predstavlja 98 posto planiranog prihoda. Što se tiče dobiti, ostvareno je 99,55 posto od planiranog. Ovaj rezultat smo ostvarili zahvaljujući napornom radu svih uposlenika u vrijeme pandemije COVID-19", istakao je on, dodajući da će do kraja 2020. godine ostvariti rast prihoda od 20 posto, kao i rast dobiti od 12 posto.

Kao lider na polju zbrinjavanja opasnog i neopasnog otpada u BiH, direktor kompanije navodi da su, zahvaljujući unaprijed planiranim aktivnostima u KEMIS – BH, zadržali sve radnike u vrijeme pandemije  COVID-19. U kompaniji je trenutno radi 12 radnika, od toga 3 sa visokom stručnom spremom.

Ipak, sve planirane investicije u 2020. kompanija je zbog pandemije prolongirala za 2021. godinu.

"Investicije vrijedne milion KM podrazumijevaju proširenje poslovnog prostora i kapaciteta kompanije, te zapošljavanje dodatnih radnika. Također, radimo na ekperimentalnim pilot - projektima koji će nam dati detaljnije podatke o planiranim investicijama", kaže nam direktor KEMIS – BH.

U budućnosti KEMIS BH želi ići dalje sa novim investicijama i tehnologijama u održivom upravljanju otpadom.

U skladu s tim, tržištu su ponudili novu uslugu na bh. tržištu – bioremedijaciju zemlje kontaminirane ugljikovodonicima, koju rade zajedno sa njihovim partnerima Dekonta iz Republike Češke.

"Zbog specifičnosti obavljanja naše djelatnosti, poslovanje možemo obavljati samo unutar BiH. Radimo sa više od 1.000 klijenata, kako mikro, malih, srednjih, tako i velikih preduzeća. S obzirom da već djelujemo na tržištu Federacije BiH, u skorije vrijeme planiramo svoje poslovanje proširiti i na tržište RS", najavio je Hadžimujić.

Inače, odgovorni odnos prema otpadu je uslov održivog razvoja. Lukavačka kompanija Kemis BH već 25 godina nudi uspješna rješenja u upravljanju otpadom i industrijskom čišćenju.

"Dajemo sigurnost i pouzdanost u prikupljanju, skladištenju opasnog i neopasnog otpada. Kreiramo nove i inovatine metode tretmana otpada s ciljem smanjenja količina za odlaganje. To je naša obaveza za generacije koje dolaze jer nam nije svejedno", navodi direktor Maid Hadžimujić         

Kao takva, kompanija KEMIS BH bila je jedan od finalista za UNDP Nagradu Biznis lideri održivog razvojna u oblasti Resursi i okoliš.

"Jedan od uslova koji smo trebali ispuniti da bismo se našli u toj kategoriji je da smo nastavili investicije u polju okoliša, zatim da nismo otpuštali radnu snagu i da smo zadržali nivo prošlogodišnjih prihoda", ističe on.

Napominje da je samo učešće u projektu podstrek za buduće razvojne ciljeve održivog razvoja.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti