Problem ilegalnog tekstilnog otpada uskoro bi mogao biti riješen

09.10.2020. 08:43 / Izvor: BHRT
Problem ilegalnog tekstilnog otpada uskoro bi mogao biti riješen

Dušica Runić, načelnica Općine Drvar nada se da će uskoro doći do rješenja, dok se završi javna nabavka.

Na pomolu je rješenje problema ilegalno odloženog tekstilnog otpada iz Italije koji je završio u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Kiseljaku, Busovači i Bihaću. Naime, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u narednim danima trebao bi raspisati tender za odvoz i spaljivanje ovog otpada.

Drvar, Bosansko Grahovo, Bihać i Busovača i Kiseljak. U ove gradove je ljetos dovezen tekstilni otpad iz Italije.

Iako su u prethodnom periodu pokrenute brojne aktivnosti na rješavanju problema ilegalno deponovanog tekstilnog otpada iz Italije, i nakon tri mjeseca, slika na terenu je ista kao i prvog dana.

Ova deponija se nalazi u Bihaćkom naselju Privilica, u krugu nekadašnje tvornice “Tehnopek”. Mještani koji žive u blizini ovog mjesta, kažu da im deponija stvara velike probleme i traže da se ovaj problem riješi, što je prije moguće.

"Prvi sam do smeća. Imam velikih problema s tim smećem. Kad su velike vrućine i kad puše, razbacuje mi smeće po livadi i normalno kad kiša pada, smeće smrdi", kaže Mehmed Toromanović, mještanin Privilice.

Ipak, ovi bi problemi zajedno sa deponijom mogli vrlo brzo nestati. Iako je federalnim nadzorom, utvrđeno da uvoznik tekstilnog otpada – privredni subjekt „Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdatu od strane nadležnog kantonalnog ministarstva, konstatovano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.

Postupajući inspektor je rješenjem od 24.7.2020. godine subjektu nadzora „Krom reciklaža” d.o.o. Drvar naložio da prikupi navedeni otpad i postupi u skladu s izdatom dozvolom za upravljanje otpadom, ili da otpad vrati pošiljaocu, odnosno da ga zbrine na način predviđen važećim zakonskim aktima i propisima. Rokovi su prošli, a uvoznik nije postupio po rješenju. Zbog toga je pokrenuta procedura za raspisivanje tendera za odvoz i spaljivanje otpada.

"Mi tražimo kao organ uprave da neko, ko nam se prijavi, preveze, skladišti, reciklira, i uništi odnosno spali otpad. Mi čekamo da se objavi tender, javne nabavke da se završe i onda inspekcija pristupa i biće uklonjen otpad, i iz Bihaća i sa svih lokaliteta", navodi Ejub Salkić, federalni ekološki inspektor.

Dušica Runić, načelnica Općine Drvar nada se da će uskoro doći do rješenja, dok se završi javna nabavka.

"To znači da ćemo morati čekati još mjesec dana najmanje, jer po Zakonu o javnim nabavkama ide i otvoreni postupak koji traje određeno vrijeme, ali nadam se da će i to uslijediti. Bitno je da se to raspiše, da se uradi sljedeći konkretan korak na rješavanju ovog slučaja", ističe ona.

Sredstva za uklanjanje otpada će biti izdvojena iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a nakon što otpad bude uništen, računi će biti dostavljeni federalnom pravobraniocu koji će sredstva naplatiti od vlasnika firme „Krom reciklaža“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti