Veliki potencijali Luke Ploče za bh. gospodarstvenike

09.10.2020. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Veliki potencijali Luke Ploče za bh. gospodarstvenike

Prije prezentacije, sudionike je pozdravio i prigodno se obratio dr.sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Komore.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Lukom Ploče d.d. Hrvatska organizirala je prezentaciju skladišnih i transportnih kapaciteta Luke Ploče za gospodarstvenike iz Bosne i Hercegovine.

Prije prezentacije, sudionike je pozdravio i prigodno se obratio dr.sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Komore. On je tom prigodom izrazio nadu da će prezentacija doprinijeti pronalasku novih kapaciteta i korištenja potencijala terminalskih i drugih usluga u međunarodnom pomorskom prometu.

Luka Ploče, kako je istaknuto tijekom prezentacije, raspolaže s ukupno sedam terminala koji omogućavaju profesionalne usluge u pomorskom prometu, lučke usluge, te usluge skladištenja robe i špedicije. Luka Ploče raspolaže s ukupno sedam terminala koji omogućavaju profesionalnu uslugu u pomorskom prometu, lučke usluge te usluge skladištenja robe i špedicije. Kategorizirana je kao luka univerzalne namjene te služi za prekrcaj gotovo svih vrsta tereta koji se pojavljuju u međunarodnom pomorskom prometu.

Ukupni godišnji prekrcajni kapacitet Luke Ploče procjenjuje se na 4,8 milijuna tona rasutih i generalnih tereta. Kapacitet kontejnerskog prometa procjenjuje se na 60.000 TEU godišnje. Sedam od osam operativnih obala u Pločama s dubinom do 14 m,(novi terminal ima dubok gaz do 18 m)  omogućava prihvat plovila do veličine Panamax brodova, dok željeznički kolosijeci, koji se protežu uzduž operativnih vezova, direktno povezuju luku s njezinim gravitacijskim područjem. Sva pristaništa imaju priručne skladišne objekte. U luci se nalaze i dva silosa: jedan za žitarice, a drugi za glinicu.

Pozicionirana u središnjem dijelu Jadrana, između Splita i Dubrovnika, Luka Ploče jedna je od glavnih strateških hrvatskih luka. Izvrsna prometna povezanost te povoljna geostrateška pozicija na čvorištu važnih industrijskih puteva čine je nezaobilaznom poveznicom Jadrana, Mediterana i srednje Europe.

Svoju tradiciju poslovanja dužu od 70 godina temelji na proširivanju poslovanja, osviještenosti kvalitetne usluge i novim investicijama što je temelj kontinuiranog rasta i razvoja na tržištu. Sukladno tome, dugi niz godina Luka Ploče d.d. poslovala je uspješno kao društveno poduzeće, a taj trend je nastavila i kao dioničko društvo.

Iako je riječ o luci u Republici Hrvatskoj, od iznimne je važnosti za gospodarstvo Bosne i Hercegovine, a dovršetkom Koridora Vc, Luka Ploče d.d. će zajedno s cijelom dolinom Neretve dodatno proširiti svoje poslovanje i na ostale zemlje zapadne i srednje Europe.

Luka Ploče d.d. je luka univerzalne namjene  preko koje se obavlja transport gotovo svih vrsta tereta koji se pojavljuju u međunarodnom pomorskom prometu. Zbog svoje geostrateške pozicije i novih ulaganja, uvrštena je na svjetsku kartu luka koje mogu prihvatiti CAPE SIZE brodove (veličine do 180 000 DWT).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti