Katarsko tržište velika šansa za bh. građevinare

19.03.2013. 07:55 / Izvor: Fena
Katarsko tržište velika šansa za bh. građevinare

Nedavnom posjetom političko-privredne delegacije BiH Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Državi Katar pružile su se nove prilike za bh. kompanije iz građevinskog i metalskog sektora.

Nedavnom posjetom političko-privredne delegacije BiH Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Državi Katar pružile su se nove prilike za bh. kompanije iz građevinskog i metalskog sektora.

"Interes naših privrednika je bio veliki, a njihova očekivanja su bila usmjerena uglavnom da se ostvare prvi kontakti s privrednicima s tog područja i da im se osigura politička i institucionalna podrška, da bi takvi susreti i kontakti dobili na značaju, u smislu razvijanja buduće poslovne suradnje. Cijenimo da su očekivanja privrednika u tom smislu i ispunjena", izjavila je Feni sekretarka Sektora za građevinarstvo Privredne komore Federacije BiH Dženana Hodžić, koja je s bh. privrednicima boravila u posjeti ovim zemljama.

Investicije u UAE i Kataru su značajne, ali ako posmatramo perspektivno i pokušamo napraviti usporedbu, kako kaže Hodžić, može se konstatovati da građevinari mogu imati veća očekivanja za sklapanje ugovora o izvođenju radova u Kataru.

"Abu Dhabi i Dubai imaju dosta gradilišta, ali je riječ o već ugovorenim poslovima, koji se završavaju. Daljnje investicije su dobrim dijelom stopirane ili ograničene, jer je veliki zamah investicija u infrastrukturu nadmašio potražnju. Stoga, građevinske dozvole za buduću gradnju će uglavnom biti usklađene s ekonomskom opravdanošću, pokrivenu ugovorima. To naravno ne znači da i u ovom dijelu neće biti novih ugovaranja poslova", kazala je Hodžić.

U Kataru traju pripreme za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine, odnosno izgradnja kapaciteta za taj događaj. Hodžić kaže da planiraju ulaganja, kako u visokogradnju, tako i u cestovnu infrastrukturu. Također, planirana je gradnja devet novih stadiona i renoviranje tri postojeća.

"U Kataru je izražena i tražnja za građevinskim materijalom, posebno cementom. Zbog izraženog investicionog ulaganja i povećane tražnje za građevinskim materijalom, evidentan je i rast cijena građevinskog materijala, koji je u Kataru oko 12 puta veći, nego u UAE", dodala je Hodžić.

Naše kompanije samostalno, svaka za sebe, po njenim riječima, teško mogu ostvariti značajnije projekte na područjima ovih zemalja jer uvjeti tendera zahtijevaju reference na modernim, zahtjevnim objektima, provjeru boniteta kompanije, bankovne garancije za dobro izvršenje posla…

"Država je ta koja bi sada trebala uzeti u prioritet podršku ovim kompanijama za dobijanje bankovnih garancija, a privredne komore inicirati i koordinirati udruživanje naših kompanija u zajednički konzorcij. Takav pristup bi zasigurno dao puno bolje rezultate", naglasila je Hodžić.

Prilikom posjete UAE i Kataru delegaciju BiH, kako je poznato, predvodio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

U privrednom dijelu delegacije većim dijelom bila su građevinska privredna društva iz Federacije BiH i RS-a, među kojima, Hidrogradnja Sarajevo, Inter Tešanj, Širbegović Gračanica, Butmir Sarajevo, Džekos Sarajevo, Euro Asfalt Sarajevo, Ćosić Promex Usora, ŠF Inžinjering Tuzla, GP Krajina Banja Luka, Integral Inženjering Laktaši, Projekt AD Banja Luka.

Privredna društva, koja izvode radove čeličnih konstrukcija (mostovi i drugo) i rade prateće radove metalske struke na objektu, grijanje, klime, također su bila u toj delegaciji. Neke od tih kompanija su: Umel Tuzla, Fuel Boss Zenica,Montingenergetika Tuzla, MMC Sarajevo…

Održana su tri poslovna foruma u Abu Dhabiju, Dubaiju i Dohi, a jedan od sastanaka bio je i s Asocijacijom građevinskih kompanija iz Turske, koje su prisutne na tržištu Katara.

"Taj susret također ocjenjujemo važnim jer su našim kompanijama ponuđene sve informacije iz “prve ruke”, na koji način mogu zauzeti svoju poziciju na tržištu Katara. Najlakši put, u ovoj fazi, bio bi ugovaranje poslova (podugovarači) s turskim i njemačkim kompanijama, koje su već dobile neke tendere u Kataru", smatra Hodžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti