U Carskim vinogradima počela 126. berba žilavke

10.10.2020. 08:18 / Izvor: Akta.ba
U Carskim vinogradima počela 126. berba žilavke

Direktor podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje je istakao da žilavka u Carskim vinogradima i Zasad polju daje u kontinuitetu fantastične rezultate.

U Carskim vinogradima u Ušću pored Trebinja u petak je porodica Vukoje ozvaničila početak 126. berbe žilavke u vinogorju koje je osnovano 1894. godine, a koje su oni obnovili prije 17 godina, piše trebinjelive.info.

Direktor podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje je istakao da žilavka u Carskim vinogradima i Zasad polju daje u kontinuitetu fantastične rezultate.

"Što se tiče kvaliteta roda mi smo prezadovoljni jer smo imali dobre uslove tokom cijele vinogradarske godine. Početkom ove godine vino sa ovog vinograda iz 2015. godine je proglašeno najboljim vinom na Mediteranu i najboljim vinom od autohtone sorte žilavke. Nadam se da će rezultati kooji su dobijeni u vinogradu će se uspješno pretočiti u podrumu i dobićemo dobra vina kaom i ranijih godina", rekao je Vukoje.

Karakteristika ovogodišnje berbe je da su jako visoki šećeri, a zadržale su se kiseline. A ova godina je bila najsušnija otkako se mjere padavine.

"Uvijek treba neke sorte izdvojiti, a ja bih ove godine izdvojio fantastične rezultate bijelih sorti jer takav odnos šećera i kiselina nije bio na ovim prostorima. Crvene sorte kao vranac i merlot su pokazale da će imati veliki potencijal i ta vina će se moći dobro spremiti za održavanje i tržište. Fantastičan rezultat ima i šardone", pojasnio je Vukoje.

Vina treba spremati za održavanje. Bitno je da se vina drže na temperaturama koje su adekvatne i rezultati će biti bolji iz godine u godinu. Ova godina je specifična i vinari cijeloga svijeta osjetili su berbu na poseban način jer se išlo na dizanje kvaliteta kako bi nadomjestili nekoliko mjeseci bez prodaje.

"U BiH se desetak godina radi na zakonu o vinu. Sad je došao trenutak da se sredi tržište i samog uvoza i prodaje grožđa i vina, njegove klasifikacije i sve se to treba srediti da jedna zemlja bude vinska. Hercegovina ima vrhunske uslove za bavljenje ovom kulturom koja je Bogom dana. Ova oblast je jedna od rijetkih koja u svom imenu ima vina (Hercegovina) i sve nam to govori da trebamo složiti regulativu i napravimo strategiju", naglasio je Vukoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti