Turizam teško preživio korona ljeto, slijedi neizvjesna zima

12.10.2020. 08:16 / Izvor: BHRT
Turizam teško preživio korona ljeto, slijedi neizvjesna zima

U aprilu je u cijeloj Republici Srpskoj bilo svega 703 turista, što je slutilo na propast.

Vanredno stanje zbog pandemije, zatvaranje granica, zabrana okupljanja… Sve je to doprinijelo da neke od značajnih destinacija do sredine godine ne posjeti nijedan turista. Kako se koronavirus odrazio na ovogodišnju turističku sezonu i kakvi su podaci za ovu godinu kada se podvuče crta?

U aprilu je u cijeloj Republici Srpskoj bilo svega 703 turista, što je slutilo na propast. Ipak, do ljeta su hotelijeri i ugostitelji uspjeli da bar donekle situaciju pokrenu s mrtve tačke. U Ministarstvu trgovine i turizma kažu da je turizam, kao jedna od grana koje su najviše pogođene koronavirusom, uspio samo da preživi.

"Za prvih osam mjeseci podaci kojima raspolažemo kažu da je ukupno naplaćene boraviše takse 40 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Možemo pričati o nekakvom preživljavanju. Međutim, pred nama je sezona gripa, sezona u kojoj nismo sigurni šta možemo očekivati", kaže ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, u avgustu je u ovom entitetu boravilo blizu 30.000 turista, što je 30 odsto manje nego prošle godine. S druge strane, septembar je bio bolji nego što su se nadali. Hotelijeri i ugostitelji ističu da sezona još nije gotova. Zahvaljujući vaučerima preživjeli su korona ljeto, ali očekuju još gostiju na banjskom liječenju.

"Ljetnja sezona, moram reći da nije bila uspješna. Mi smo ove godine ugostili negdje oko 400 i nešto posjetilaca po sistemu vaučera, ta aktivnost se provodi do 15. novembra, s te strane možemo biti zadovoljni", kaže direktor JU “Banja Dvorovi” Milorad Zekić.

Interesovanje za turističke vaučere, koje je do sada iskoristilo više od 16.000 građana, ne opada ni u jesenjim danima. Turistički radnici kažu da su banje i dalje najpopularnije.

"Iskreno govoreći, mislim da su vaučeri bili dobar potez, ali da nastavak epidemije, koji je preplašio na neki način ljude da ne idu nigdje, pokvario sve to. Tu smo gdje smo", ističe Vladimir Sofrenić iz Turističke organizacije Grada Bijeljina.

Planovi za narednu godinu u Ministarstvu turizma već se prave. Cilj je, kako ističe resorna ministarka, predstaviti Republiku Srpsku kao bezbjednu destinaciju.

"Mi ne znamo šta nas očekuje, ali nadamo se da će, ako ovakva situacija potraje, biti protoka građana, da neće biti zatvorene granice, zimska sezona je pred nama, nadam se da ćemo uspjeti iskoristiti potencijale", naglašava Gašić.

Kada se podvuče crta, turizam se ovog ljeta svodio uglavnom na domaće goste, najčešće korisnike vaučera. Ovaj projekat traje do 15. novembra, a jedino što je za sada izvjesno je da turizam očekuje neizvjesna zima i još neizvjesnije proljeće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti