Vlada TK utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama

13.10.2020. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama

Također, izmjenama je naglašeno da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nadležno za pretvaranje šumskog zemljišta u građevinsko.

Vlada TK je danas utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama. Ovim izmjenama, između ostalog  propisana je mogućnost davanja državnih šuma u zakup za potrebe postavljanja relejnih stubova i tornjeva sa pratećim objektima, nadzemnom i podzemnom infrastrukturom infrastrukturom za radio-televizijsko emitovanje, radio i telekomunikacione sisteme i kablovske mreže, a što nije bilo predviđeno dosadašnjim zakonskim rješenjem.

Također, izmjenama je naglašeno da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nadležno za pretvaranje šumskog zemljišta u građevinsko putem postupka krčenja šuma ukoliko je u katastarskom operatu i zemljišnim knjigama upisano kao kultura „šuma“ bez obzira je li isto u faktičnom stanju, u naravi, kultura šuma ili šumsko zemljište i bezobzira na površinu šumskog zemljišta, jer u praksi općinske/gradske službe vrše promjenu namjene šumskog zemljišta koje je u katastarskom operatu i zemljišnim knjigama upisano kao kultura „šuma“ ako isto u faktičkom stanju nije u naravi kultura „šuma“ ili šumsko zemljište i ako je isto manje od 1.000 m2 površine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti