RS usvojio zakonsku regulativu o organskoj proizvodnji

14.10.2020. 15:12 / Izvor: SRNA
RS usvojio zakonsku regulativu o organskoj proizvodnji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je RS, koja je prva u BiH usvojila zakonsku regulativu o organskoj proizvodnji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je RS, koja je prva u BiH usvojila zakonsku regulativu o organskoj proizvodnji, prva usvojila i znak kojim će biti obilježeni ti proizvodi i koji jasno govori da su to sertifikovani organski proizvodi proizvedeni u RS-u.

Pašalić je rekao da u Republici Srpskoj do sada ima oko stotinjak organskih proizvođača i da su u prošloj godini površine na kojima se odvijala organska proizvodnja iznosile oko 600 hektara, što je napredak u odnosu na pretprošlu kada se ta proizvodnja odvijala na 300 hektara.

"Želimo da u budućem periodu imamo i više organskih proizvođača i veće površine pod organskim proizvodima", naveo je Pašalić novinarima u Banjaluci, nakon promocije prvog znaka za organske proizvode.

Pašalić je dodao da je u prošloj godini u RS- u i prva stočarska farma ušla u sistem organske proizvodnje.

On je rekao da Ministarstvo finansijski podržava proizvođače organske proizvodnje sa 600 KM po hektaru ili 600 KM po grlu, a takođe sufinansira i sertifikat, sa 50 odsto.

"Prvi put smo ove godine imali značajniju podršku iz budžeta, koja će u narednoj godini biti još i veća. Prepoznajemo perspektivu i značaj organske proizvodnje za RS , a u budućem periodu ćemo obezbijediti da se ona još bolje razvija", naglasio je Pašalić.

Prema njegovim rječima, u RS-u se organska proizvodnja nastoji snažnije podržati u skladu sa opredjeljenjem Vlade RS-a da se ta podrška realizuje tako da se za proizvođače obezbjeđuje finansijska podrška i sve ono što je potrebno da bi se ta proizvodnja razvijala.

Pašalić je ukazao da se na tržištu vrlo često pojavljuju proizvodi koji se prezentuju kao organski, a koji nemaju sertifikat, naglašavajući da se ovim znakom otklanja i ta nedoumica.

Predsjednik organskih proizvođača iz Republike Srpske Radovan Anđelić iz firme "Anđelić" iz Trebinja rekao je da je postojanje ovakvog znaka veoma važno jer su se organski proizvođači pribojavali pojave da se mnogi proizvođači deklarišu kao organski, a da to nisu.

"Sada je vrlo bitno da nadležna ministarstva i Inspektorat Republike Srpske vrše kontrolu i zaštitu potošača od lažnog predstavljanja. Poznata je pojava da neko ima organski sertifikat, ali da ga ima samo za jedan proizvod, a kojem je možda istekao rok", naveo je Anđelić.

Nenad Novaković, direktor Sertifikacione kuće "Organik kontrol sistem" iz Subotice, koja ima i svoju poslovnu jedinicu u Laktašima, rekao je da RS ima kapaciteta za proizvodnju organskih proizvoda.

Novaković je rekao da proces sertifikacije počinje tako da proizvođač obavještava ovu sertifikacionu kuću da se želi prijaviti u program kontrole i sertifikacije.

On je naveo da ova sertifikaciona kuća dostavlja zainteresovanom svoj informativni paket sa pravilima i potrebnim obrascem, a nakon potpisivanja ugovora nastupa period konverzije, odnosno period prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju.

Novaković je dodao da period konverzije može trajati od dvije do tri godine, a tokom tog perioda se vrši kontrola proizvodnje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti