Načelnik Kiseljaka: Nije isto biti slobodan nedjeljom ili nekim drugim danom

15.10.2020. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Načelnik Kiseljaka: Nije isto biti slobodan nedjeljom ili nekim drugim danom

Interni dogovor funkcionira, a prema njihovim riječima, problema nema jer su se žitelji odavno navikli. Pad prometa ne bilježe, jer je isti povećan subotom, odnosno ponedjeljkom.

Općina Kiseljak je pokrenula informativnu kampanju vezanu za nedavno usvojenu Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti na području općine Kiseljak. Riječ je o Odluci koja ograničava rad nedjeljom za većinu poslovnih subjekata, uključujući trgovine, pruživši mogućnost brojnim radnicima koji rade u ovom sektoru da nedjelju odmaraju, odnosno provode s obiteljima.

Lepenica za primjer

Svjesni činjenice kako će trebati određeno vrijeme da Odluka u potpunosti zaživi, odnosno da se građani naviknu, pokrenuta je mini kampanja s ciljem informiranja javnosti s glavnim odrednicama Odluke. Također, cilj je apelirati na sve žitelje općine Kiseljak da prilagode svoje kupovne navike, te na taj način podrže radnike ali i poslodavce.

"Cilj je naravno maksimalno zaštiti domaće gospodarstvo, sve naše poduzetnike ali i zaštiti radnike! Nije isto biti slobodan nedjeljom ili nekim drugim danom. Nedjelja je oduvijek dan za odmor, dan za obitelj, i ova pandemija nas je ponukala da krenemo s ovom odlukom koja je već sad izazvala brojne pozitivne reakcije. One koji se istoj protive, molim da razmisle, da se stave u "kožu radnika" koji su dosad radili nedjeljom ili pak uzmu u obzir brojne pozitivne primjere iz drugih sredina ili pak naše Lepenice" kazao je načelnik općine Kiseljak, Mladen Mišurić-Ramljak.

Naime, u kiseljačkom naselju Lepenica, dogovorom vlasnika trgovina, nedjelja je odavno neradni dan. Interni dogovor funkcionira, a prema njihovim riječima, problema nema jer su se žitelji odavno navikli. Pad prometa ne bilježe, jer je isti povećan subotom, odnosno ponedjeljkom.

Važna je solidarnost

"lako se radi samo o Odluci jedne lokalne zajednice, želimo, pogotovo sada u vrijeme pandemije, u skladu sa svojim mogućnostima regulirati radno vrijeme na način da nedjelja bude slobodna, kako bi ljudi mogli planirati svoj privatni život. Ovako, ne znajući kada će biti slobodni, radnici imaju osjećaj da ne mogu upravljati svojim životom, posebno u sektoru trgovine u kojem radi najviše žena", dodao je načelnik.

Međutim, dodaje načelnik, i društvo se mora solidarizirati na način da i dalje prednost dajemo lokalnim poduzetnicima, samo da malo prilagodimo kupovne navike. Nedjelja slobodna od rada i dostojanstveno radno vrijeme od najveće su važnosti za građane diljem Europe.

"Uzmimo u obzir uređenije države s dužim stažem tržišnog gospodarstva, poput Austrije, gdje trgovine rade šest dana u tjednu. Kiseljak s druge strane nema većih tržnih centara kao neke druge sredine, no ova Odluka se odnosi kako na male obiteljske biznise, tako i na prodajne lance, odnosno veće trgovačke centre" zaključio je.

Izuzetci

Podsjećamo, Odluka je usvojena protekloga mjeseca od strane Općinskog vijeća, a na inzistiranje vijećnika Kluba HDZ-a BiH.

Nedjelja je za trgovine, internetske klubove i kladionice u Kiseljaku u potpunosti neradna. Benzinske crpke u Kiseljaku nedjeljom rade do 16 sati, pekare do 14, a mesnice do 12 sati.

Uz podršku većine u Općinskom vijeću, Kiseljak se pridružio sad već brojnim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini koje su od početka pandemije koronavirusa donijele odluku o neradnoj nedjelji, u sadašnjim okolnostima, prije svega, kako bi onima na koje se odnosi omogućile poduzimanje mjera nužnih za suzbijanje širenja bolesti.

Pandemija je ubrzala donošenje odluke o kojoj se i prije raspravljalo, jer neradna nedjelja bila je san mnogih zaposlenih, posebno u trgovinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti