HNŽ: Odžana sjednica UO za izradu Plana upravljanja obalnim područjem BiH

15.10.2020. 11:48 / Izvor: Fena
HNŽ: Odžana sjednica UO za izradu Plana upravljanja obalnim područjem BiH

Program upravljanja obalnim područjem (CAMP) u BiH podrazumijeva isključivo prostor općine Neum odnosno prostor koji je administrativno u cijelosti unutar HNŽ-a, priopćeno je iz županijske vlade.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) se obratio sudionicima prve radne sjednice Upravnog odbora za izradu "Plana upravljanja obalnim područjem BiH (CAMP BiH)" koja je zbog stanja uzrokovana virusom covid -19 održana online.

Istaknuo je kako Program upravljanja obalnim područjem (CAMP) u BiH podrazumijeva isključivo prostor općine Neum odnosno prostor koji je administrativno u cijelosti unutar HNŽ-a, priopćeno je iz županijske vlade.

"Naše obalno područje, s ukupnom duljinom od 24,5 km, maleno je u okvirima sredozemnog bazena, zapravo među najmanjima je na Mediteranu. Istodobno, riječ je o vrlo vrijednom području te poticanje svih onih aktivnosti koje doprinose njegovom održivom upravljanju naročito dobiva na važnosti", kazao je predsjednik Herceg dodavši i to kako provedba ovog programa doprinosi održivom razvitku obalnog područja Neuma.

"Integralno upravljanje prostorom, kao osnovna pretpostavka CAMP-a, odnosno upravljanje usmjereno na gospodarenje prirodnim resursima i usluge ekosustava u skladu s postojećim bio-kapacitetima naročito dobiva na značaju ako imamo na umu postojeći ekološki deficit BiH ili činjenicu da smo već u lipnju ove godine, kao društvo (govorimo o BiH), potrošili prirodne resurse u obujmu za čije je regeneriranje potrebna puna godina dana", rekao je Herceg.

Prepoznajući važnost održivog razvitka ovoga područja, dodao je on, Vlada HNŽ godinama potiče programe usmjerene na povećanje energetske učinkovitosti (u sklopu Projekta energetske učinkovitosti obnovljena je i OŠ Kardinala Stepinca u Neumu), održivog korištenja voda (sufinanciranje Regionalnog odvodnog sustava Komarna-Neum-Mljetski kanal i regionalnog vodovoda Gabela-Svitava-Neum) kao infrastrukturne i druge projekte koji upotpunjuju turističku ponudu Neuma.

"Implementiranje aktivnosti predviđenih CAMP-om, kao što su: održivi razvitak ruralnih područja općine Neum kroz poticanje ruralnog i eko-turizma i održivih poljoprivrednih praksi u neumskom zaleđu, očuvanje morskih i priobalnih ekosustava i kulturnog nasljeđa, smatram nastavkom zacrtanog razvojnog pravca ovog područja. Uz navedene aktivnosti svakako smatram bitnim i uspostavu informacijskog sustava o obalnom okolišu, kao i aktivnosti koje obuhvaćaju mjere ublažavanja posljedica klimatskih promjena, na koje je poglavito osjetljivo Mediteransko područje, a ono unutar HNŽ i BiH u cijelosti obuhvaća obalni i priobalni pojas Neuma. U tom kontekstu, osobito smo zainteresirani kako za horizontalne aktivnosti Projekta, tako i za provedbu pojedinačnih aktivnosti koje su integrirane u Obalni plan", naveo je predsjednik Vlade HNŽ-a istaknuvši kako implementiranje aktivnosti CAPM-a podrazumijeva njihovo implementiranje u strateške i planske dokumente.

Naročito bitnim, kazao je, drži važnost pokretanja ovog projekta u trenutku kada su u tijeku procesi izrade Strategije razvitka HNŽ i Strategije ruralnog razvitka HNŽ.

"Uz sinergiju prioriteta, mjera i projektnih aktivnosti, siguran sam kako možemo napraviti značajne iskorake kroz postizanje zajedničkih ciljeva i održivog razvitka područja općine Neum, ali i Županije u cjelini", zaključio je predsjednik županijske vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti