Poništena urbanistička saglasnost i odobrenja za građenje obaloutvrde u Goraždu

15.10.2020. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Poništena urbanistička saglasnost i odobrenja za građenje obaloutvrde u Goraždu

Ovim putem najavljuju krivične prijave protiv odgovornih iz Grada Goražde.

Neformalna grupa građana “Spasimo Drinu” danas je u Goraždu održala vanrednu press konferenciju povodom odluke Federalnog ministarstva prostornog uređenja da se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda.

Rješenje federalnog ministra prostornog uređenja je konačno, te nije dopuštena žalba.

"Ova odluka za nas predstavlja pobjedu - skoro 6 mjeseci nakon početka naše borbe za Spas rijeke Drine od betonskih zidova koji su izgrađeni na netransparentan način, dobili smo potvrdu da je gradnja obaloutvrde izvršena na nelegalan način. Ovo je dokaz da se borba za ispravno isplati. Posebno ističemo da u skladu sa rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja, opština Goražde putem svoje službe uopšte nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja, jer za izvođenje navedenih radova urbanističku saglasnost je moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave", navodi Mirsad Kadrić, član neformalne grupe građana Spasimo Drinu.

Podsjećamo, na planiranju i gradnji obaloutvrde počelo se raditi nakon poplava iz decembra 2010. koje su uzrokovane nekontrolisanim ispuštanjem vode iz HE „Piva“ Mratinje.

Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kreditna sredstva, radovi su počeli u aprilu 2019., a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM.

Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od strane uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a bez obzira na nezadovoljstvo građana, gradske vlasti su i dalje ignorisale njihovo mišljenje u vezi dalje izgradnje obaloutvrde dato na javnoj raspravi 02.07.2020.

"Mi nastavljamo našu borbu za spas Drine i koristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja", kazali su.

Ovim putem najavljuju krivične prijave protiv odgovornih iz Grada Goražde te ističu da će cijeli ovaj slučaj netransparentne gradnje obaloutvrde u gradu Goraždu predati u SIPU i FUP, s obzirom na to da se radi o zloupotrebi višemilionskog projekta.

PREUZMI DOKUMENT:
rjesenje.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti