Promotivno veče u Trentu: Hercegovački vinari oduševili Italijane

19.10.2020. 13:04 / Izvor: RTRS
Promotivno veče u Trentu: Hercegovački vinari oduševili Italijane

Nakon prezentacije u Milanu prije početka pandemije, uslijedila je nova u Trentu.

Hercegovački vinari i vinogradari uspješno su se predstavili italijanskim somelijerima i odškrinuli vrata svjetske vinske elite. Nakon prezentacije u Milanu prije početka pandemije, uslijedila je nova u Trentu. Predstavilo se pet trebinjskih vinarija, Tvrdoš, Vukoje, Andjelić, Berak i Runjevac, uz podršku organizacije "Slow food". Pobrali su i više nego pozitivne kritikem javlja RTRS.

Hercegovina, zemlja vina i vinogradara, sa dugom tradicijom uzgoja, karakteristična po autohtonim sortama- žilavkom, vrancem, ali i nekim zaboravljenim, nebrušeni je biser, smatraju vrsni enolozi svjetskog glasa. Planetarno nepoznata, nedovoljno je istražena i prezentovana u svjetskim krugovima, smatra italijanska somelijerka Adriana Lićardelo, koja je uz podršku "Slow food" organizacije organizovala predstavljanje pet trebinjskih vinarija u Milanu i Trentu.

"Ono što me impresioniralo, a i moje kolege, je značajan kvalitet proizvodnje vina u regiji Hercegovine, koji ima hiljdugodišnju tradiciju, ali čija se moderna enologija razvija tek posljednjih 15- 20 godina. Postoji sličnost sa italijanskim vinima, i riječ je o veoma dobrim vinima", rekla je Lićardelo.

Prezentacije poput ove šansa su za male, ali i velike proizvođače, etablirane na domaćem tržištu. Iako se posljednjih godina radi mnogo na prezentaciji Hercegovine kao vinske regije, efekti još nisu potpuni, a šanse za pozicioniranje na svejtskom tržištu iako velike, nedovoljno su iskorišćene.

"Hercegovina nepoznata regija vinska u svijetu, jer je svijet zasićen internacionalnim sortama, pa kad se pojavimo sa žilavkom i sa vrancem našim njima nepoznatim oduševljeni su i to je velika prilika jer svi su željni nečega novog", istakla je Milica Anđelić iz vinarije "Anđelić" Trebinje.

Prvi put među vrsnim poznavaocima kvalitetnih vina našla se i posebna kupaža iz porodičnog podruma Runjevac. Јovo Runjevac, zaljubljenik u autohtone, pomalo zaboravljene sorte, već trideset godina pokušava da ih sačuva i ponudi nešto novo.

"U Italiju donijeti vino i da ga neko prihvati dosta je teško. Oni su veliki poznavaoci vina. Prvi put sam bio na toj prezentaciji i zapanjen sam reakcijama", neveo je Runjevac.

Bila je ovo prezentacija ne samo vinarija, nego i cijele Hercegovine, turističkih potencijala regije, specifičnosti dinarskog krša, koje su sagledane kroz prizmu bogate gastro- eno ponude.

"U planu je prezentacija u Lombardiji. To je signal i da shvatimo da se možemo javiti direktno svjetskim udruženjima somelijera, i hrana i vino, potrebno je promovisati po svijetu", kaže Gordana Radovanović iz "Slow food" Trebinje.

Neki podaci govore da je ovdje vino pravljeno još u doba Rimljana. Kvalitetom hercegovačke žilavke bili su zadivljeni i na austrograskom dvoru, a posljednje dvije decenije vinska priča počinje da se zahuktava. Vrata svijeta su odškrinuta, a kapi hercegovačkog krša, zahvaljujući svim karaktersitikama i posebnostima, imaju potencijal da zasijaju, rame uz rame s poznatim francuskim, italijanskim i drugim vinima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti