Dogovor sa Srbijom o nastavku izvoza rebrastog betonskog čelika

21.10.2020. 14:57 / Izvor: Akta.ba
Dogovor sa Srbijom o nastavku izvoza rebrastog betonskog čelika

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom kompanije "ArcelorMittal" Zenica.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom kompanije "ArcelorMittal" Zenica o procesu koji se vodi u institucijama Srbije u vezi sa eventualnim uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz rebrastog betonskog čelika u ovu državu.

Košarac je izrazio opredjeljenje da se u saradnji sa nadležnim organima u Srbiji definiše model na osnovu kojeg bi kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH bile izuzete od mogućih mjera ograničenja na uvoz rebrastog čelika.  

"Naš cilj je da domaćim kompanijama omogućimo nesmetano planirano poslovanje, te smo u stalnoj komunikaciji i kontaktu sa nadležnim institucijama u Srbiji u vezi tog pitanja. Uvjeren sam da ćemo naći adekvatno rješenje kako poslovanje domaćih kompanija ne bi bilo urgoženo i to na temelju pokazatelja koji svjedoče da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju", istakao je Košarac.

Najavio da će predmetno pitanje biti jedna od tema sastanka sa nadležnim ministrom u Srbiji, a koji će uslijediti nakon formiranja novog saziva Vlade Srbije.

Kompanija "ArcelorMittal" Zenica najveći je proizvođač i izvoznik čelika u BiH.

Značajni proizvođači i izvoznici čelika su i firme "Komerc-mali" iz Prnjavora i "FerroKeš" iz Mostara, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti